Consumptie van suiker-gezoete dranken geassocieerd met nadelige veranderingen in HDL-c en triglyceriden
Drinken van veel suiker-gezoete dranken was geassocieerd met nadelige veranderingen in HDL-c en triglyceriden, die gepaard gaan met een hogere incidentie van dyslipidemie.
Beverage Consumption and Longitudinal Changes in Lipoprotein Concentrations and Incident Dyslipidemia in US Adults: The Framingham Heart Study Clinical importance of urinary sodium excretion in acute heart failureLiteratuur - Haslam DE, Peloso GM, Herman MA et al., - J Am Heart Assoc. 2020;9(5):e014083. doi: 10.1161/JAHA.119.014083.
Introduction and methods
Suiker-gezoete drankjes (SSBs), zoals frisdranken, dranken met fruitsmaak, sportdranken, en voorverpakte, gezoete koffie en ijsthee zijn een grote bron van suiker in het dieet van volwassenen en dragen bij aan een te grote calorie-inname [1]. Resultaten van observationele studies suggereren een associatie tussen consumptie van toegevoegde suikers en CVD risico [2-4]. Resultaten van interventietrials in dieren en mensen suggereren bovendien dat consumptie van grote hoeveelheden suiker dyslipidemie kan veroorzaken [5-7]. 100% Vruchtensap (FJ) en lage-calorie gezoete dranken (LCSB) worden gebruikt als alternatief voor SSBs. Gerandomiseerde gecontroleerde trials en observationele studies hebben de associatie tussen LCSB [8-10] en FJ [11,12] consumptie en CVD onderzocht, maar het bewijs is gemixt. Deze studie onderzocht de associatie van consumptie van SSB, LCSBen FJ met longitudinale veranderingen in triglyceride, LDL-c, HDL-c en niet-HDL-c concentraties.
De studie gebruikte data van Framingham Offspring Study (FOS, gemiddelde leeftijd 64.8±9.8 jaar,) [13] en Generation Three (GEN3, gemiddelde leeftijd 40.3±8.8 jaar,) [14] cohorten. De gemiddelde follow up was 12.5 jaar. In elk cohort ondergingen deelnemers een lichamelijk onderzoek en standaard laboratoriumtesten. Deelnemers vulden standaard vragenlijsten in over hun dieet, leefstijl, medische geschiedenis en demografische karakteristieken. HDL-c, triglyceride en totaalcholesterol (TC) concentraties werden gemeten in nuchtere bloedmonsters. LDL-c concentraties werden berekend met de Friedewald formule (LDL-c=TG-HDL-c-triglyceride/5). Het effect van recent en cumulatieve consumptie van dranken op het ontwikkelen van dyslipidemie werd onderzocht in het FOS cohort waarbij gebruikt werd gemaakt van data van onderzoeksrondes 5 (1991-1995), 6 (1995-1998), 7 (1998-2001), 8 (2005-2008) en 9 (2011-2014). Dyslipidemie werd gedefinieerd als LDL-c concentraties ≥160 mg/dL of gebruik van LDL-c-verlagende medicatie; HDL-c concentratie<40 mg/dL in mannen of <50 mg/dL in vrouwen; triglycerideconcentratie ≥175 mg/dL; en niet–HDL-c concentratie ≥190 mg/dL of gebruik van LDL-c-verlagende medicatie. Consumptie van dranken werd gegroepeerd in 5 categorieën: <1 portie (354 ml voor SSB en LCSB en 236 ml FJ) per maand, 1-4 porties per maand, 1-2 porties per week, 3-7 porties per weeg, >1 portie per dag. Recente consumptie werd gedefinieerd als de consumptie in één onderzoeksronde voor het ontwikkelen van dyslipidemie en cumulatieve consumptie als de gemiddelde consumptie van dranken tijdens de periode vóór het ontwikkelen van dyslipidemie.
Belangrijkste resultaten
- Na multivariabele correctie, hadden deelnemers in de hoogste categorie van SSB consumptie (>1 portie per dag) een 1.6 mg/dL lagere gemiddelde 4-jaarsverandering in HDL-c concentraties en een 4.4 mg/dL hogere gemiddelde 4-jaarsverandering in triglycerideconcentraties vergeleken met diegenen in de laagste categorie van SSB consumptie (<1 portie per maand) (β±standaard error (SE):-1.6±0.4 mg/dL, P-trend <0.0001 voor HDL-c, en β±SE:-4.4±2.2 mg/dL, P-trend=0.003 voor triglyceride).
- Deelnemers in de hoogste categorie van LCSB consumptie hadden een 0.7 mg/dL lagere gemiddelde 4-jaarsverandering in HDL-c concentraties dan diegenen in de laagste categorie van LCSB consumptie (β±SE:-0.7±0.2 mg/dL, P-trend=0.001).
- Deelnemers in de hoogste categorie van recente consumptie van SSB hadden een 98% hogere incidentie van lage HDL-c waarden en 53% hogere incidentie van hoge triglyceridewaarden vergeleken met diegenen in de laagste categorie van recente SSB consumptie (HR 1.98, 95%CI 1.20-3.28, P-trend=0.01 voor HDL-c en HR 1.53, 95%CI 1.01-2.31, P-trend=0.004 voor triglyceride). Als gekeken werd naar cumulatieve SSB consumptie werden geen significante associaties gevonden.
- Deelnemers in de hoogste categorie van recente LCSB consumptie hadden een 40% hogere incidentie van hoge niet-HDL-c waarden en 27% hogere incidentie van hoge LDL-c waarden vergeleken met diegenen in de laagste categorie van LCSB consumptie (HR 1.40, 95%CI, 1.17-1.69, P-trend=0.0002 voor niet-HDL-c, en HR 1.27, 95%CI 1.05-1.53, P-trend=0.01 voor LDL-c). Deze associaties waren niet significant als gekeken werd naar cumulatieve LCSB consumptie.
- Er werden geen significante associaties gevonden tussen het risico op dyslipidemie en consumptie van FJ.
Conclusie
SSB consumptie was geassocieerd met nadelige veranderingen in HDL-c en triglycerideconcentraties. Grote, recente inname van SSB was geassocieerd met hogere incidentie van lage HDL-c en hoge triglyceridewaarden, en grote, recente inname van LCSB was geassocieerd met hogere incidentie van hoge niet-HDL-c en hoge LDL-c waarden vergeleken met geringe consumptie van deze dranken. Er werd geen verhoogd risico aangetoond voor cumulatieve SSB en LCSB inname en er werden geen significante associaties gevonden tussen het risico op dyslipidemie en consumptie van FJ.
Redactioneel commentaar
Dagelijkse inname van toegevoegde suikers zou beperkt moeten worden tot 10% van de totale dagelijkse calorie-inname volgens de Amerikaanse 2015-2020 dieetrichtlijn [15]. Hoewel de SSB consumptie in het laatste decennium gedaald is in de VS, blijft SSB consumptie hoog [16,17]. Kuklina en Park [18] schrijven in hun redactionele commentaar dat substantieel bewijs beschikbaar is dat limitatie van SSB inname ondersteunt wegens gezondheidsvoordelen waaronder lager risico op obesitas, T2DM en CVD [19]. De huidige studie van Haslam et al. toonde nadelige effecten van SSBs op het lipidenprofiel. Recente SSB consumptie was geassocieerd met een verlaging van HDL-c en verhoging van triglyceriden en recente LCSB consumptie was geassocieerd met een verlaging van LDL-c en niet-HDL-c vergeleken met geringe consumptie van deze dranken. Kuklina en Park merken op dat het suikergehalte in LCSB van variëren van 0 tot 9.99g per portie. Dit verschil in suikergehalte kan de interpretatie van de resultaten compliceren.
Er werden geen significante associaties gevonden tussen FJ consumptie en lipidenprofiel. Een reviewartikel heeft eerder gerapporteerd dat effecten van FJ op het lipidenprofiel inconsistent zijn [20]. Kuklina en Park merken op dat er gemakkelijk te veel FJ gedronken kan worden, wat kan bijdragen aan een energie-disbalans door een verhoogde calorie-inname [15]. Er kan dus een gelimiteerde hoeveelheid FJ gedronken worden, maar de consumptie van fruit is een betere keuze aangezien FJ geen betere voedingswaarden heeft dan fruit [15].
Er zijn verschillende factoren geïdentificeerd die bijdragen aan de consumptie van SSBs, zoals de blootstelling aan reclame, beschikbaarheid van SSBs op scholen en thuis, en consumptie van SSBs door ouders [21-24]. Een Cochrane review onderzocht bewijs voor interventies voor het reduceren van de consumptie van SSBs [25]. Deze interventies waren onder andere: labels op SSBs die gezondere drankkeuzes promoten in supermarken, hogere prijzen van SSBs in restaurants, winkels en sportscholen (in vergelijking met andere dranken, zoals water), en betere toegankelijkheid tot gezondere dranken in thuissituaties. Kuklina en Park concluderen dat de implementatie van interventies om de consumptie van SSBs te verlagen een gezamenlijke en multisectoriële aanpak vereist.
Referenties
1. Rosinger A, Herrick K, Gahche J, Park S. Sugar-Sweetened Beverage Consumption Among U.S. Adults, 2011–2014. NCHS data brief, no 270. Hyattsville, MD: National Center for Health Statistics; 2017.
2. Yang Q, Zhang Z, Gregg EW, Flanders WD, Merritt R, Hu FB. Added sugar intake and cardiovascular diseases mortality among us adults. JAMA Intern Med. 2014;174:516–524.
3. Johnson RK, Appel LJ, Brands M, Howard BV, Lefevre M, Lustig RH, Sacks F, Steffen LM, Wylie-Rosett J. Dietary sugars intake and cardiovascular health. Circulation. 2009;120:1011–1020.
4. Malik VS. Sugar sweetened beverages and cardiometabolic health. Curr Opin Cardiol. 2017;32:572–579.
5. Herman MA, Samuel VT. The sweet path to metabolic demise: fructose and lipid synthesis. Trends Endocrinol Metab. 2016;27:719–730.
6. Malik VS, Hu FB. Fructose and cardiometabolic health: what the evidence from sugar-sweetened beverages tells US. J Am Coll Cardiol. 2015;66:1615–1624.
7. Hannou SA, Haslam DE, McKeown NM, Herman MA. Fructose metabolism and metabolic disease. J Clin Invest. 2018;128:545–555.
8. Yu Z, Ley SH, Sun Q, Hu FB, Malik VS. Cross-sectional association between sugar-sweetened beverage intake and cardiometabolic biomarkers in US women. Br J Nutr. 2018;119:570–580.
9. Sylvetsky AC, Rother KI. Non-nutritive sweeteners in weight management and chronic disease: a review. Obesity (Silver Spring). 2018;26:635–640.
10. Azad MB, Abou-Setta AM, Chauhan BF, Rabbani R, Lys J, Copstein L, Mann A, Jeyaraman MM, Reid AE, Fiander M, MacKay DS, McGavock J, Wicklow B, Zarychanski R. Nonnutritive sweeteners and cardiometabolic health: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials and prospective cohort studies. Can Med Assoc J. 2017;189:E929–E939.
11. Auerbach BJ, Dibey S, Vallila-Buchman P, Kratz M, Krieger J. Review of 100% fruit juice and chronic health conditions: implications for sugar-sweetened beverage policy. Adv Nutr. 2018;9:78–85.
12. Guasch-Ferré M, Hu FB. Are Fruit Juices Just As Unhealthy As Sugar-Sweetened Beverages? JAMA Netw Open. 2019;2:e193109.
13. Kannel WB, Feinleib M, McNamara PM, Garrison RJ, Castelli WP. An investigation of coronary heart disease in familiesthe Framingham offspring study. Am J Epidemiol. 1979;110:281–290.
14. Splansky GL, Corey D, Yang Q, Atwood LD, Cupples LA, Benjamin EJ, D’Agostino RB, Fox CS, Larson MG, Murabito JM, O’Donnell CJ, Vasan RS, Wolf PA, Levy D. The third generation cohort of the National Heart, Lung, and Blood Institute’s Framingham Heart Study: design, recruitment, and initial examination. Am J Epidemiol. 2007;165:1328–1335.
15. U.S. Department of Agriculture, U.S. Department of Health and Human Services. Dietary Guidelines for Americans, 2015–2020. 8th ed. Washington, DC: U.S. Government printing office; 2015. Available at: https://health.gov/sites/default/files/2019-09/2015-2020_Dietary_Guidelines.pdf. Accessed February 6, 2020.
16. Bleich SN, Vercammen KA, Koma JW, Li Z. Trends in beverage consumption among children and adults, 2003–2014. Obesity (Silver Spring). 2018;26:432–441.
17. Lundeen EA, Park S, Pan L, Blanck HM. Daily intake of sugar-sweetened beverages among US adults in 9 states, by state and sociodemographic and behavioral characteristics, 2016. Preventing Chronic Disease. 2018;15:E154.
18. Kuklina EV, Park S. Sugar-Sweetened Beverage Consumption and Lipid Profile: More Evidence for Interventions. J Am Heart Assoc. 2020 Mar 3;9(5):e015061.
19. Malik VS, Hu FB. Sugar-sweetened beverages and cardiometabolic health: an update of the evidence. Nutrients. 2019; 11:E1840.
20. Pepin A, Stanhope KL, Imbeault P. Are fruit juices healthier than sugar-sweetened beverages? A review Nutrients. 2019;11:1006.
21. Imoisili OE, Park S, Lundeen EA, Yaroch AL, Blanck HM. Daily adolescent sugar-sweetened beverage intake is associated with select adolescent, not parent, attitudes about limiting sugary drink and junk food intake. Am J Health Promot. 2020;34:76–82.
22. Bogart LM, Elliott MN, Ober AJ, Klein DJ, Hawes-Dawson J, Cowgill BO, Uyeda K, Schuster MA. Home sweet home: parent and home environmental factors in adolescent consumption of sugar-sweetened beverages. Academic Pediatrics. 2017;17:529–536.
23. Harris JL, Romo-Palafox M, Choi Y, Kibwana A. Children’s drink facts 2019. Sales, nutrition, and marketing of children’s drinks. UConn Rudd center for food policy & obesity. 2019. Available at: http://uconnruddcenter.org/files/Pdfs/FACTS2019.pdf. Accessed February 6, 2020.
24. Taber DR, Stevens J, Evenson KR, Ward DS, Poole C, Maciejewski ML, Murray DM, Brownson RC. State policies targeting junk food in schools: racial/ethnic differences in the effect of policy change on soda consumption. Am J Public Health. 2011;101:1769–1775.
25. von Philipsborn P, Stratil JM, Burns J, Busert LK, Pfadenhauer LM, Polus S, Holzapfel C, Hauner H, Rehfuess E. Environmental interventions to reduce the consumption of sugar-sweetened beverages and their effects on health. Cochrane Database Syst Rev. 2019;6:CD012292.
Vind dit artikel online op J Am Heart Assoc.Vind het editorial artikel online op J Am Heart Assoc.