Effect van vitamine D op lipidenspiegels

In deze studie werd een cross-sectionele en longitudinale analyses uitgevoerd om de relatie tussen 25 (OH) D en bloedlipiden te beoordelen.

Vitamin D May Not Improve Lipid Levels: A Serial Clinical Laboratory Data Study.
Literatuur - Ponda MP et al, Circulation. 2012 Jun 20


Ponda MP, Huang XX, Odeh MA, Breslow JL, Kaufman HW.
Circulation. 2012 Jun 20. [Epub ahead of print]


Achtergrond

Een omgekeerde associatie tussen de bloedspiegels van 25 (OH) D en biomarkers voor cardiovasculair risico, inclusief een atherogeen lipidenprofiel, werd gesuggereerd in epidemiologische studies [1,2]. Een rol voor suppletie voor het modificeren van het cardiovasculaire risico is niet goed gedefinieerd. Of er een oorzakelijk verband is tussen de vitamine D-status en CV aandoeningen of deze slechts een marker voor de gezondheid is, is niet duidelijk [3]. In deze studie werd een cross-sectionele en longitudinale analyses uitgevoerd om de relatie tussen 25 (OH) D en bloedlipiden te beoordelen. Van 4,06 miljoen patiëntendossiers die simultane 25 (OH) D en lipidentests bevatten tussen 2009 en 2011, hadden 107 811 dossiers twee of meer gelijktijdige 25 (OH) D, lipide profielen en glucosetests binnen vier en 26 weken. Patiënten met 25 (OH) D-concentraties <20 ng / ml werden beschouwd als vitamine-D-deficiënt terwijl die met niveaus> 30 ng / ml werden beschouwd optimale waardes te hebben.


Belangrijkste resultaten

  • Patiënten met optimale waardes van vitamine D hadden totale cholesterolwaarden 1,9 mg / dL lager dan patiënten met vitamine-D-deficiëntie [95% CI (-1,2, -2,7 mg / dl)], p <0,0001).
  • LDL-cholesterol waarden waren 5,2 mg / dL [95% CI (-4,5, -5,8 mg / dl)], p <.0001) en triglyceriden waren 7,5 mg / dL [95% CI (-6,2, -8,7 mg / dl)], p <0,0001) lager bij patiënten met een optimale vitamine D-spiegel, terwijl de HDL-cholesterol waarden 4,8 mg / dL hoger waren [95% CI (4,5, 5,0 mg / dl)], p <.0001) .
  • Patiënten van wie de vitamine-D-spiegel werd verhoogd naar optimale waarden, hadden een gemiddelde toename van totaal cholesterol van 0.77 mg/dL [95% CI (0,18, 1,36 mg / dl)], p = .01) en niet-significant veranderingen in hun LDL -cholesterol en triglyceriden. HDL-cholesterol werd verhoogd met 0,42 mg / dL [95% CI (0,08, 0,76 mg / dl)], p = 0,02).

Figuur 1.

Associaties tussen 25 (OH) D-spiegels en lipide parameters. Patiënten in elk stratum van 25 (OH) D-niveau werden gematcht voor leeftijd en maand van testen. P-waarden geven de vergelijkingen van 25 (OH) D <20 en> 30 ng / ml groepen weer. Om de waarden van totaal cholesterol, LDL-cholesterol en HDL-cholesterol om te rekenen naar mmol / l, moet worden vermenigvuldigd met 0,02586. Om de waarden van triglyceriden om te rekenen naar mmol / l, moet worden vermenigvuldigd met 0,1129


Conclusie

Corrigeren voor vitamine-D-deficiëntie met voedingssupplementen vertaalt zich wellicht niet in klinisch wezenlijke veranderingen in lipidenconcentraties. Dit kan betekenen dat de vitamine-D-status een surrogaat marker is van gezondheid en dat vitamine D geen effect zou hebben op het lipidenmetabolisme. Een andere verklaring is dat dyslipidemie verantwoordelijk kan zijn voor lage vitamine-D-niveaus en niet andersom.


Redactioneel commentaar [4]

Vitamine-D studies zijn in het afgelopen decennium geëxplodeerd. Als deze kritiekloos worden gelezen, dan zou de literatuur suggereren dat vitamine D goed lijkt te zijn voor bijna elke denkbare aandoening en vandaag het beste wondermiddel is.
Deze analyse wijst op de moeilijkheden met cross-sectionele studies, waarvan de resultaten vaak niet worden gerepliceerd in prospectieve studies. Vele studies hebben aangetoond dat hoge serumconcentraties van 25 (OH) D zijn geassocieerd met gunstige lipidenprofielen. Deze associaties zijn echter niet het bewijs van causaliteit. De hogere serum 25 (OH) D-spiegels bij mensen in goede gezondheid kunnen het gevolg en niet de oorzaak van een goede gezondheid zijn. Tot de resultaten van gerandomiseerde gecontroleerde studies waarin vitamine D wordt onderzocht beschikbaar zijn, is het niet nodig om overhaast aanbevelingen voor vitamine-D-suppletie te doen op basis van associaties en speculaties.


Referenties

1. Kim DH, Sabour S, Sagar UN, et al. Prevalence of hypovitaminosis D in cardiovascular diseases (from the National Health and Nutrition Examination Survey 2001 to 2004). Am J Cardiol. 2008;102:1540-1544.
2. Forrest KY, Stuhldreher WL. Prevalence and correlates of vitamin D deficiency in US adults. Nutr Res. 2011;31:48-54.
3. Rosen CJ. Clinical practice. Vitamin D insufficiency. N Engl J Med. 2011;364:248-254.
4. Jorde R, Grimnes G. Vitamin D and Lipids: Do We Really Need More Studies? Circulation. 2012 Jun 20. [Epub ahead of print]


Abstract

Background:
Vitamin D deficiency is highly prevalent and associated with dyslipidemia and cardiovascular disease. The impact is unknown of correcting vitamin D deficiency on blood lipids, strong cardiovascular disease prognostic factors.

Methods and results:
To determine relationships between 25-hydroxyvitamin D levels and lipids, we analyzed 4.06 million de-identified patient laboratory test results from September 2009 through February 2011. We performed a cross-sectional study of this population to determine associations between 25-hydroxyvitamin D levels and lipids across clinically defined strata. We also conducted a retrospective cohort study of vitamin D deficient patients to investigate how changes in 25-hydroxyvitamin D levels relate to changes in lipid levels. After exclusions, 108,711 patients with serial testing were selected for cross-sectional analysis. Compared to vitamin D deficient patients (<20 ng/ml), those with optimal levels (≥30 ng/ml) had lower mean total cholesterol (-1.9 mg/dl [95% CI (-1.2, -2.7 mg/dl)]; p <.0001), lower LDL cholesterol (-5.2 mg/dl [95% CI (-4.5, -5.8 mg/dl)]; p <.0001), higher HDL cholesterol (4.8 mg/dl [95% CI (4.5, 5.0 mg/dl)]; p <.0001), and lower triglycerides (-7.5 mg/dl [95% CI (-6.2, -8.7 mg/dl)]; p <.0001). For the retrospective cohort analysis, raising vitamin D levels from <20 ng/ml to ≥30 ng/ml (n = 6,260), compared to those remaining <20 ng/ml (n = 2,332), was associated with a mean increase in total cholesterol (0.77 mg/dl [95% CI (0.18, 1.36 mg/dl)]; p = .01) and HDL cholesterol (0.42 mg/dl [95% CI (0.08, 0.76 mg/dl)]; p = 0.02), but non-significant changes in LDL cholesterol (0.32 mg/dl [95% CI (-0.01, 0.66 mg/dl)]; p = .06) and triglycerides (0.04 mg/dl [95% CI (-2.16, 2.23 mg/dl)]; p = .97)

Conclusions:
While vitamin D deficiency is associated with an unfavorable lipid profile in cross-sectional analyses, correcting for a deficiency might not translate into clinically meaningful changes in lipid concentrations, although data from intervention trials is required to confirm these findings.

Registreren

We zijn blij te zien dat je geniet van CVGK…
maar wat dacht u van een meer gepersonaliseerde ervaring?

Registreer gratis