Inverse associatie tussen gehalte van plasma omega-3-PUFAs met lange keten en plotselinge hartdood na ACS

21/04/2021

Een hogere proportie van plasma omega-3 polyonverzadigde vetzuren (PUFAs) met lange keten was geassocieerd met lager risico op plotseling hartdood in patiënten na ACS.

Plasma Omega-3 Fatty Acids and the Risk of Cardiovascular Events in Patients After an Acute Coronary Syndrome in MERLIN-TIMI 36
Literatuur - Zelniker TA, Morrow DA, Scirica BM et al. - J Am Heart Assoc 2021, DOI: 10.1161/JAHA.120.017401

Introductie en methoden

Lange keten omega-3 polyonverzadigde vetzuren (PUFAs) omvatten eicosapentaeenzuur (EPA), docosapentaeenzuur (DPA) en docosahaeenzuur (DHA), die voornamelijk verkregen worden uit mariene bronnen. α-Linoleenzuur (ALA) wordt verkregen door plant-afgeleide inname. Studies, zowel gerandomiseerde gecontroleerde trials met uitkomsten van CV markers en experimentele studies [1,2] hebben CV voordeel aangetoond met omega-3-PUFAs aanvulling, maar klinische uitkomsttrials hebben inconsistente bevindingen laten zien [3-8]. In afwezigheid van aanvulling met omega-3-PUFAs werd aangetoond dat hoger omega-3-PUFAs gehalte geassocieerd was met lager risico op CV sterfte en plotselinge hartdood en zwakker geassocieerd was met risico op MI of beroerte [9,10]. Daarom kan aanvulling met omega-3-PUFAs mogelijk voordeel geven na ACS, wanneer patiënten verhoogd risico hebben op aritmische events.

In deze studie werd de associatie tussen omega-3-PUFAs gehalte en risico op CV events, waaronder aritmische events, onderzocht in een grote klinische trial populatie met ACS (de MERLIN-TIMI 36 trial).

De MERLIN-TIMI 36 trial includeerde 6560 patiënten die waren opgenomen in het ziekenhuis met een non-ST-segment-elevatie ACS binnen 48 uur na start van de symptomen. Plasma samples werden afgenomen ten tijde van randomisatie. De huidige metabolomics array studie was een case-cohort studie en includeerde 2407 patiënten (203 individuen met CV sterfte, 325 patiënten met MI, 271 met ventriculaire tachycardie, en 161 met AF events als cases en 1612 event-vrije individuen als controles). Baseline plasma omega-3-PUFAs samenstelling, waaronder ALA en de lange keten marine-gebaseerde omega-3-PUFAs EPA, DPA en DHA werd bepaald door gaschromatografie. De samenstelling van omega-3-PUFAs werd uitgedrukt als het gewichtspercentage van het totale vetzurengehalte.

Belangrijkste resultaten

  • 3.8% Van alle vetzuren bestonden uit omega-3 PUFAs. Van alle omega-3-PUFAs droeg DHA 52.5% bij aan het totale omega-3 gehalte, gevolgd door EPA(19.6%), ALA (14.4%) en DPA (13.5%).
  • Hoger plasma gehalte van lange keten omega-3-PUFAs was geassocieerd met verminderde CV sterfte (gecorrigeerd OR per 1 SD: 0.82, 95%CI: 0.68-0.98), wat blijkbaar gedreven werd door 27% lager risico op plotselinge hartdood (gecorrigeerd OR per 1 SD: 0.73, 95%CI: 0.55-0.97).
  • De associatie was niet zo sterk voor ALA (gecorrigeerd OR per 1 SD: 0.92, 95%CI:0.74-1.14) in vergelijking met de lange keten omega-3-PUFAs.
  • Er was een stapsgewijze afname in risico op plotselinge hartdood met hoger gehalte van lange keten omega-3-PUFAs (Ptrend=0.025).
  • Een consistent, bijna lineaire afname in de kans op plotselinge hartdood werd gezien voor toenemende proporties van lange keten omega-3-PUFAs door gecorrigeerde natural cubic regression splines.
  • Er werd geen associatie gevonden voor omega-3-PUFAs met andere uitkomsten van interesse, waaronder MI, atriumfibrilleren of vroege post-ACS ventriculaire tachycardie.

Conclusie

In deze case-control studie die gebruik maakte van data van een grote klinische trial populatie van patiënten na ACS, was hoger gehalte van plasma lange keten omega-3-PUFAs geassocieerd met verlaagd risico op plotselinge hartdoor, onafhankelijk van traditionele risicofactoren.

Referenties

1. Lavie CJ, Milani RV, Mehra MR, Ventura HO. Omega-3 polyunsaturated fatty acids and cardiovascular diseases. J Am Coll Cardiol. 2009;54:585–594. DOI: 10.1016/j.jacc.2009.02.084.

2. Mozaffarian D, Wu JH. Omega-3 fatty acids and cardiovascular disease: Effects on risk factors, molecular pathways, and clinical events. J Am Coll Cardiol. 2011;58:2047–2067. DOI: 10.1016/j.jacc.2011.06.063.

3. Alexander DD, Miller PE, Van Elswyk ME, Kuratko CN, Bylsma LC. A meta-analysis of randomized controlled trials and prospective cohort studies of eicosapentaenoic and docosahexaenoic long-chain omega-3 fatty acids and coronary heart disease risk. Mayo Clin Proc. 2017;92:15–29. DOI: 10.1016/j.mayocp.2016.10.018.

4. Aung T, Halsey J, Kromhout D, Gerstein HC, Marchioli R, Tavazzi L, Geleijnse JM, Rauch B, Ness A, Galan P, et al. Associations of omega-3 fatty acid supplement use with cardiovascular disease risks: meta-analysis of 10 trials involving 77917 individuals. JAMA Cardiol. 2018;3:225–234. DOI: 10.1001/jamacardio.2017.5205.

5. Bhatt DL, Steg PG, Miller M, Brinton EA, Jacobson TA, Ketchum SB, Doyle RT Jr, Juliano RA, Jiao L, Granowitz C, et al. Cardiovascular risk reduction with icosapent ethyl for hypertriglyceridemia. N Engl J Med. 2019;380:11–22. DOI: 10.1056/NEJMoa1812792.

6. Group ASC, Bowman L, Mafham M, Wallendszus K, Stevens W, Buck G, Barton J, Murphy K, Aung T, Haynes R, et al. Effects of n-3 fatty acid supplements in diabetes mellitus. N Engl J Med. 2018;379:1540–1550.

7. Manson JE, Cook NR, Lee I-M, Christen W, Bassuk SS, Mora S, Gibson H, Albert CM, Gordon D, Copeland T, et al. Marine n-3 fatty acids and prevention of cardiovascular disease and cancer. N Engl J Med. 2019;380:23–32. DOI: 10.1056/NEJMoa1811403

8. GISSI-Prevenzione Investigators Dietary supplementation with n-3 polyunsaturated fatty acids and vitamin E after myocardial infarction: results of the GISSI-Prevenzione trial. Gruppo Italiano per lo Studio della Sopravvivenza nell’infarto miocardico. Lancet. 1999;354:447–455.

9. Siscovick DS, Lemaitre RN, Mozaffarian D. The fish story: a diet-heart hypothesis with clinical implications: N-3 polyunsaturated fatty acids, myocardial vulnerability, and sudden death. Circulation. 2003;107:2632–2634. DOI: 10.1161/01.CIR.0000074779.11379.62.

10. Mozaffarian D, Rimm EB. Fish intake, contaminants, and human health: evaluating the risks and the benefits. JAMA. 2006;296:1885–1899. DOI: 10.1001/jama.296.15.1885

Vind dit artikel online op J Am Heart Assoc

Register

We're glad to see you're enjoying CVGK…
but how about a more personalized experience?

Register for free