Langdurige consumptie van walnoten verlaagt LDL-c in gezonde ouderen
Niveaus van LDL-c, totaal cholesterol en IDL-c waren verlaagd in deelnemers op een walnoten-aangevuld dieet in vergelijking met diegenen op een dieet zonder walnoten, in de WAHA studie waarin gezonde ouderen werden geïncludeerd.
Effects of Walnut Consumption for 2 Years on Lipoprotein Subclasses Among Healthy Elders – Findings from the WAHA Randomized Controlled trialLiteratuur - Rajaram S, Cofán M, Sala-Vila A, et al., - Circulation 2021;144:00–00. DOI:10.1161/CIRCULATIONAHA.121.054051
Introductie en methoden
Frequentere consumptie van noten is geassocieerd met lager CVD en bevindingen van kleine gerandomiseerde gecontroleerde trials suggereerden cholesterolverlagende effecten van noten [1,2]. Deze studies zijn echter beperkt; er was geen focus op oudere individuen, geen werving vanuit diverse geografische gebieden, hadden geen duur >2 jaar, en geen informatie over effecten op lipoproteïne subklassen.
Daarom werd de WAHA studie (Walnuts and Healthy Aging) [3] uitgevoerd; een 2-centra (Spanje en Californië, VS), 2-jaar, parallel-groep gerandomiseerde gecontroleerde trial waarin de effecten van een walnoten-aangevuld dieet werden onderzoek in gezonde oudere individuen. Veranderingen in lipoproteïnen waren vooraf gespecificeerde secundaire uitkomsten. Cognitief gezonde ouderen (63-79 jaar) zonder majeure comorbiditeiten werden geïncludeerd. Deelnemers (n=628) werden gerandomiseerd naar een dieet zonder walnoten of naar een walnoten-aangevuld dieet (bijna gelijk aan 15% van energie, 30-60 g/d). Opvolgen van het dieet was goed met een stabiel lichaamsgewicht in beide groepen.
Belangrijkste resultaten
- In vergelijking met de groep zonder walnoten, hadden deelnemers in de walnoten groep verlaagd (in mg/dL) totaal cholesterol (gemiddelde -8.5 [95%CI: -11.2 tot -5.4]), LDL-c (gemiddeld -4.3 [95%CI: -6.6 tot -1.6]) ene intermediaire-dichtheid lipoproteïne cholesterol (gemiddelde -1.3 [95%CI: -1.5 tot -1.0]), wat overeenkomt met respectievelijke verlagingen van 4.4%, 3.6% en 16.8%.
- Niveaus van triglyceriden en hoge-dichtheid lipoproteïne cholesterol waren onveranderd.
- Totale aantal LDL-deeltjes en kleine LDL-deeltjes waren verlaagd in de walnoten groep met respectievelijk 4.3% en 6.1%.
- LDL-c afname door een walnoten-dieet was groter in mannen dan in vrouwen (7.9% in mannen vs. 2.6% in vrouwen, P-interactie=0.007).
Conclusie
In de WAHA studie resulteerde het opnemen van walnoten in een dieet in oudere individuen in bescheiden afname van LDL-c, totaal cholesterol en IDL-c in vergelijking met een dieet zonder walnoten.
De auteurs schrijven: ‘Onze data versterken de opvatting dat regelmatige consumptie van walnoten een nuttig onderdeel kan zijn van een dieet-interventie bestaande uit meerdere componenten of een dieet patroon om atherogene lipiden te verlagen en CVD risico te verbeteren’.
Referenties
1. Becerra-Tomás N, Paz-Graniel I, Kendall CWC, Kahleova H, Rahelić D, Sievenpiper JL, Salas-Salvadó J. Nut consumption and incidence of cardiovascular diseases and cardiovascular disease mortality: a meta-analysis of prospective cohort studies. Nutr Rev. 2019;77:691–709. doi: 10.1093/nutrit/nuz042
2. Sabaté J, Oda K, Ros E. Nut consumption and blood lipid levels: a pooled analysis of 25 intervention trials. Arch Intern Med. 2010;170:821–827. doi: 10.1001/archinternmed.2010.79
3. Sala-Vila A, Valls-Pedret C, Rajaram S, Coll-Padrós N, Cofán M, Serra-Mir M, Pérez-Heras AM, Roth I, Freitas-Simoes TM, Doménech M, et al. Effect of a 2-year diet intervention with walnuts on cognitive decline. The Walnuts And Healthy Aging (WAHA) study: a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr. 2020;111:590–600. doi: 10.1093/ajcn/nqz328