Liraglutide verlaagt BMI bij jongere kinderen met obesitas

Liraglutide for Children 6 to <12 Years of Age with Obesity — A Randomized Trial

Literatuur - Fox CK, Barrientos-Pérez M, Bomberg EM, et al. - N Engl J Med. 2024 Sep 10 [Online ahead of print]. doi: 10.1056/NEJMoa2407379

Introductie en methoden

Achtergrond

Aangezien leefstijlinterventies slechts een bescheiden langetermijneffect hebben op obesitas bij kinderen en adolescenten [1-4], is er behoefte aan aanvullende behandelopties. In de afgelopen jaren hebben de FDA en EMA enkele GLP1-RA’s, waaronder liraglutide, goedgekeurd voor gewichtsbeheersing op de lange termijn bij volwassenen en adolescenten met obesitas [5-8]. Momenteel zijn er echter geen goedgekeurde medicijnen voor de behandeling van niet-monogene, niet-syndromale obesitas bij kinderen <12 jaar.

Doel van de studie

Het doel van de studie was de werkzaamheid en veiligheid van liraglutide, in aanvulling op leefstijlinterventies, te onderzoeken bij jongere kinderen met obesitas.

Methoden

De SCALE Kids-studie was een internationale, multicentrische, dubbelblinde, placebogecontroleerde fase 3a-RCT waarin 82 kinderen (in de leeftijd van 6-11 jaar) met obesitas (gedefinieerd als voor leeftijd en geslacht gecorrigeerde BMI in ≥95e percentiel) werden opgenomen. De deelnemers werden gerandomiseerd in een 2:1-verhouding naar behandeling met subcutaan liraglutide 3 mg (of de maximaal getolereerde dosis) eenmaal daags of placebo, naast leefstijlinterventies, gedurende 56 weken, gevolgd door een follow-upperiode van 26 weken. Exclusiecriteria waren onder andere DM1 en secundaire oorzaken van obesitas.

Voor de hoofdanalyse werd de treatment policy estimand gebruikt, waarmee het behandeleffect werd beoordeeld ongeacht het staken van het studiegeneesmiddel of het starten van een reddingsinterventie.

Uitkomstmaten

De primaire werkzaamheidsuitkomstmaat was de procentuele verandering in de BMI. De bevestigende secundaire werkzaamheidsuitkomstmaten waren de procentuele verandering in het lichaamsgewicht en een BMI-reductie ≥5%.

De veiligheidsbeoordeling omvatte de frequentie van nadelige events, ernstige nadelige events en nadelige events die leidden tot stopzetting van het studiegeneesmiddel.

Belangrijkste resultaten

Werkzaamheid

  • Na 56 weken was de gemiddelde procentuele verandering in de BMI ten opzichte van de uitgangswaarde -5,8% bij kinderen die behandeld werden met liraglutide (n=56) en 1,6% bij kinderen die placebo kregen (n=26) (geschat verschil: -7,4 procentpunten; 95%BI: -11,6 tot -3,2; P<0,001).
  • De gemiddelde procentuele verandering in het lichaamsgewicht vanaf de studieaanvang tot 56 weken was 1,6% in de liraglutidegroep en 10,0% in de placebogroep (geschat verschil: -8,4 procentpunten; 95%BI: -13,4 tot -3,3; P=0,001).
  • Een BMI-reductie ≥5% werd gezien bij 46% van de deelnemers in de liraglutidegroep en bij 9% van degenen in de placebogroep (gecorrigeerde OR: 6,3; 95%BI: 1,4-28,8; P=0,02).

Veiligheid

  • De frequentie van nadelige events tijdens de behandelperiode was vergelijkbaar in de liraglutide- en placebogroep (89% vs. 88%), waarvan de meeste licht tot matig ernstig van aard waren en verdwenen zonder verdere gevolgen.
  • De meest voorkomende nadelige events waren gastro-intestinale aandoeningen, die vaker werden waargenomen in de liraglutidegroep vergeleken met de placebogroep (80% vs. 54%).
  • De incidentie van ernstige nadelige events was 12% in de liraglutidegroep en 8% in de placebogroep.
  • In de liraglutidegroep werd de behandeling bij 6 patiënten (11%) gestaakt, meestal vanwege een gastro-intestinale aandoening. Er waren geen nadelige events die leidden tot stopzetting in de placebogroep.

Conclusie

In de SCALE Kids-studie bij kinderen van 6-11 jaar met obesitas resulteerde behandeling met liraglutide gedurende 56 weken, in aanvulling op leefstijlinterventies, in een grotere afname van de BMI en het lichaamsgewicht dan placebo. Bovendien bereikten meer patiënten in de liraglutidegroep een BMI-reductie ≥5% dan die in de placebogroep. Er waren geen duidelijke veiligheidsrisico’s. De auteurs merken op dat momenteel een open-label-uitbreidingsfase van deze studie loopt, die naar verwachting in januari 2027 zal worden afgerond.

Referenties

1. US Preventive Services Task Force. Interventions for high body mass index in children and adolescents: US Preventive Services Task Force recommendation statement. JAMA 2024; 332: 226-32.

2. Hannon TS, Arslanian SA. Obesity in adolescents. N Engl J Med 2023; 389: 251-61.

3. Cardel MI, Jastreboff AM, Kelly AS. Treatment of adolescent obesity in 2020. JAMA 2019; 322: 1707-8.

4. Danielsson P, Kowalski J, Ekblom Ö, Marcus C. Response of severely obese children and adolescents to behavioral treatment. Arch Pediatr Adolesc Med 2012; 166: 1103-8.

5. Food and Drug Administration. Saxenda: highlights of prescribing information. December 2014.

6. European Medicines Agency. Saxenda: summary of product characteristics. December 2019.

7. Food and Drug Administration. FDA approves weight management drug for patients aged 12 and older. December 4, 2020.

8. European Medicines Agency. Saxenda. March 25, 2021.

Vind dit artikel online op N Engl J Med.

Registreren

We zijn blij te zien dat je geniet van CVGK…
maar wat dacht u van een meer gepersonaliseerde ervaring?

Registreer gratis