Meer bewerkt vlees, onbewerkt rood vlees of gevogelte eten geassocieerd met incidente CVD
Grotere inname van bewerkt vlees, onbewerkt rood vlees of gevogelte was geassocieerd met een klein verhoogd risico op incidente CVD. Voor totale mortaliteit werd een klein verhoogd risico gezien met grotere inname van bewerkt vlees of onbewerkt rood vlees.
Associations of Processed Meat, Unprocessed Red Meat, Poultry, or Fish Intake With Incident Cardiovascular Disease and All-Cause MortalityLiteratuur - Zhong VW, Van Horn L, Greenland P et al., - JAMA Intern Med. 2020. doi: 10.1001/jamainternmed.2019.6969.
Introductie en methoden
Consumptie van bewerkt vlees is geassocieerd met CVD en algehele sterfte [1-8]. Er is echter nog onzekerheid of consumptie van onbewerkt rood vlees, gevogelte of vis ook geassocieerd is met CVD en mortaliteit. Deze data-analyse van gepoolde individuele data van 6 prospectieve cohortstudies die deel uitmaakten van het Lifetime Risk Pooling Project Project (ARIC (Atherosclerosis Risk in Communities) study, CARDIA (Coronary Artery Risk Development in Young Adults) study, CHS (Cardiovascular Health Study), FHS (Framingham Heart Study), FOS (Framingham Offspring Study), en MESA (Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis) [9] onderzocht de associaties tussen inname van bewerkt vlees, onbewerkt rood vlees, gevogelte of vis en incidente CVD en sterfte door alle oorzaken.
Data van 29,682 Amerikaanse volwassenen werden geanalyseerd. De gemiddelde leeftijd was 53.7 (SD: 15.7) jaar op baseline, 44% was man. Baseline dieetdata van 1985 tot 2002 werden verzameld aan de hand van een gevalideerde voedselinnamefrequentievragenlijst of de dieetgeschiedenis. Deelnemers hadden geen CVD op baseline. De mediane follow-up was 19.0 (IQR:14.1-23.7) jaar. Eén portie was gedefinieerd als 4 oz (113 g) onbewerkt rood vlees of gevogelte, of 3 oz (85 g) vis. Bij bewerkt vlees werd 1 portie gedefinieerd als 2 plakken bacon, 2 kleine worstjes, of 1 hotdog.
De twee primaire uitkomsten waren incidente CVD (gedefinieerd als een samengestelde uitkomst van fatale en niet-fatale coronaire hartziekte, fatale en niet-fatale beroerte, fataal en niet-fataal hartfalen, en sterfte door andere CVD-gerelateerde oorzaken), en sterfte door alle oorzaken.
Belangrijkste resultaten
- De associaties van bewerkt vlees, onbewerkt rood vlees, gevogelte, of visconsumptie met incidente CVD en sterfte door alle oorzaken waren monotoon (P voor non-lineariteit ≥ 0.25), met als uitzondering een niet-monotone associatie tussen consumptie van bewerkt vlees en incidente CVD (P voor non-lineariteit =0.006).
incidente CVD
- Consumptie van bewerkt vlees, onbewerkt rood vlees, of gevogelte was significant geassocieerd met incidente CVD (bewerkt vlees, vergelijking van 2 vs 0 porties per week: gecorrigeerde HR 1.07, 95%CI 1.04-1.11, gecorrigeerde 30-jaars absolute risicoverschil (ARD) 1.74%, 95%CI 0.85%-2.63%; onbewerkt rood vlees, elke 2 extra porties per week: gecorrigeerde HR 1.03, 95%CI 1.01-1.06, gecorrigeerde 30-jaars ARD 0.62%, 95%CI 0.07%-1.16%; gevogelte, elke 2 extra porties per week: gecorrigeerde HR 1.04, 95%CI 1.01-1.06, gecorrigeerde 30-jaars ARD 1.03%, 95%CI 0.36%-1.70%).
- Consumptie van vis was niet significant geassocieerd met incidente CVD.
Sterfte door alle oorzaken
- Consumptie van bewerkt vlees of onbewerkt rood vlees was significant geassocieerd met sterfte door alle oorzaken (bewerkt vlees, elke 2 extra porties per week: gecorrigeerde HR 1.03, 95%CI 1.02-1.05, gecorrigeerde 30-jaars ARD 0.90%, 95%CI 0.43%-1.38%; onbewerkt rood vlees, elke 2 extra porties per week: gecorrigeerde HR 1.03, 95%CI 1.01-1.05, gecorrigeerde 30-jaars ARD 0.76%, 95%CI, 0.19%-1.33%).
- Consumptie van gevogelte of vis was niet significant geassocieerd met sterfte door alle oorzaken.
Conclusie
Grotere inname van bewerkt vlees, onbewerkt rood vlees, of gevogelte, maar niet vis, was significant geassocieerd met incidente CVD. Grotere inname van bewerkt vlees of onbewerkt rood vlees, maar niet gevogelte of vis, was significant geassocieerd met sterfte door alle oorzaken. De effecten van de associaties waren klein (variërend van ongeveer 3% tot 7%). De toegenomen 30-jaars absolute risico’s waren kleiner dan 2%.
Referenties
1. Mozaffarian D. Dietary and policy priorities for cardiovascular disease, diabetes, and obesity: a comprehensive review. Circulation. 2016;133(2):187-225. doi:10.1161/CIRCULATIONAHA.115.018585
2. Larsson SC, Orsini N. Red meat and processed meat consumption and all-cause mortality: a meta-analysis. Am J Epidemiol. 2014;179(3):282-289. doi:10.1093/aje/kwt261
3. Abete I, Romaguera D, Vieira AR, Lopez de Munain A, Norat T. Association between total, processed, red and white meat consumption and all-cause, CVD and IHD mortality: a meta-analysis of cohort studies. Br J Nutr. 2014; 112(5):762-775. doi:10.1017/S000711451400124X
4. Yang C, Pan L, Sun C, Xi Y,Wang L, Li D. Red meat consumption and the risk of stroke: a dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. J Stroke Cerebrovasc Dis. 2016;25 (5):1177-1186. doi:10.1016/j.jstrokecerebrovasdis.2016.01.040
5. Wang X, Lin X, Ouyang YY, et al. Red and processed meat consumption and mortality: dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. Public Health Nutr. 2016;19(5):893-905. doi:10.1017/S1368980015002062
6. Micha R, Michas G, Mozaffarian D. Unprocessed red and processed meats and risk of coronary artery disease and type 2 diabetes—an updated review of the evidence. Curr Atheroscler Rep. 2012;14(6):515-524. doi:10.1007/s11883-012-0282-8
7. Cui K, Liu Y, Zhu L, Mei X, Jin P, Luo Y. Association between intake of red and processed meat and the risk of heart failure: ameta-analysis. BMC Public Health. 2019;19(1):354. doi:10.1186/s12889-019-6653-0
8. Kim K, Hyeon J, Lee SA, et al. Role of total, red, processed, and white meat consumption in stroke incidence and mortality: a systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies. J Am Heart Assoc. 2017;6(9):e005983. doi:10.1161/JAHA.117.005983
9. Wilkins JT, Karmali KN, Huffman MD, et al. Data resource profile: the Cardiovascular Disease Lifetime Risk Pooling Project. Int J Epidemiol. 2015; 44(5):1557-1564. doi:10.1093/ije/dyv150