RCT naar effect van vochtbeperking op kwaliteit van leven bij chronisch HF
ACC.25 – In FRESH-UP had beperking van de vochtinname tot 1,5 l/dag gedurende 3 maanden geen invloed op de kwaliteit van leven van patiënten met chronisch HF, maar het leidde wel tot meer dorst dan een ruime vochtinname. Er waren geen veiligheidsrisico’s.
Deze samenvatting is gebaseerd op de presentatie van dr. Roland van Kimmenade (Radboudumc, Nijmegen) tijdens de ACC.25 Scientific Session - Liberal Fluid Intake Versus Fluid Restriction In Chronic Heart Failure.
Introductie en methoden
Patiënten met chronisch HF wordt vaak geadviseerd om hun vochtinname te beperken, maar bewijs uit RCT's die deze aanbeveling ondersteunen is schaars. Bovendien kan dit advies de kwaliteit van leven van de patiënt negatief beïnvloeden.
De FRESH-UP-studie (Fluid REStriction in Heart Failure vs Liberal Fluid UPtake) was een multicentrische open-label-RCT die werd uitgevoerd in Nederland en waarin 504 poliklinische patiënten met chronisch HF (HF-klachten van NYHA klasse II-III) werden gerandomiseerd naar een liberale vochtinname of vochtbeperking van 1,5 l/dag gedurende 3 maanden. De primaire uitkomstmaat was de kwaliteit van leven, zoals beoordeeld met de KCCQ – Overall Summary Score (OSS), na 3 maanden. De belangrijkste secundaire uitkomstmaat was dorst, zoals beoordeeld met de score op de Thirst Distress Scale for patients with HF (TDS-HF), na 3 maanden. De veiligheidsbeoordeling omvatte de incidentie van overlijden, ziekenhuisopname ongeacht de reden of een ongeplande HF-ziekenhuisopname en het gebruik van intraveneuze lisdiuretica, beoordeeld na 3 en 6 maanden.
Belangrijkste resultaten
- Na 3 maanden was de gemiddelde KCCQ-OSS 74,0 (95%BI: 71,5-76,6) bij patiënten die werden gerandomiseerd naar een liberale vochtinname en 72,2 (95%BI: 69,6-74,7) bij degenen die waren toegewezen aan vochtbeperking (gemiddeld verschil gecorrigeerd voor baselinewaarden: 2,17; 95%BI: -0,06 tot 4,39; P=0,06).
- De TDS-HF-score was 16,9 (15,8-18,0) in de groep met een liberale vochtinname en 18,6 (17,5-19,6) in de groep met vochtbeperking (P<0,001).
- Er was geen verschil in de veiligheidsuitkomsten na 6 maanden tussen de 2 groepen (alle P>0,05).
Conclusie
De Nederlandse FRESH-UP-studie liet zien dat vochtbeperking gedurende 3 maanden geen invloed had op de kwaliteit van leven van patiënten met chronisch HF, maar dat ze wel meer dorst hadden dan patiënten die waren toegewezen aan een liberale vochtinname. Er waren geen zorgen over de veiligheid van het restrictieve beleid wat betreft het risico op sterfte of ziekenhuisopname. Dr. Van Kimmenade concludeerde dat “de FRESH-UP-studie vraagtekens zet bij het gunstige effect van vochtbeperking bij chronisch HF”.
- Onze rapportage is gebaseerd op de informatie die tijdens de ACC.25 Scientific Session is verstrekt -