Regelmatige consumptie van chilipepers geassocieerd met lager risico op totale en CVD sterfte
Regelmatige consumptie van chilipepers is geassocieerd met lager risico op totale en CVD mortaliteit in een groot cohort van volwassen Italianen, onafhankelijk van een mediterraan dieet.
Chili Pepper Consumption and Mortality in Italian AdultsLiteratuur - Bonaccio M, Di Castelnuovo A, Costanzo S et al., - J Am Coll Cardiol 2019, DOI: 10.1016/j.jacc.2019.09.068
Introductie en methoden
Chilipepers, welke behoren tot het geslacht Capsicum, worden vaak gebruikt in traditionele gerechten uit Zuid-Italiaanse regio’s. Chilipepers bevatten capsaicin, waarvan is waargenomen dat het CV functie en de metabole regulatie kan verbeteren [1]. Capsaicin heeft ook anti-inflammatoire en pijnstillende eigenschappen en heeft een beschermend effect tegen het ontwikkelen van atherosclerose [2]. Studies in mensen hebben aangetoond dat chilipeper consumptie bijdraagt aan gewichtsverlies en is geassocieerd met een lagere incidentie van overgewicht en obesitas [3,4]. Een dieet met capsaicin voorkomt ook een dysbiose in het microbioom, darmbarrière dysfunctie en chronische laaggradige ontstekingen in dierstudies [5]. Twee populatiestudies uit China [6] en de VS [7] lieten een associatie zien tussen regelmatige consumptie van chilipepers en een lager risico op mortaliteit. Er is echter nog geen epidemiologisch onderzoek naar de associatie tussen chilipeper consumptie en CVD en totale mortaliteit beschikbaar in een Europees cohort.
Deze observationele studie onderzocht prospectief de associatie tussen chilipeper consumptie en totale en oorzaak-specifieke mortaliteit in een grote Mediterrane populatie. Biomarkers voor CV risico werden gemeten om een mogelijk biologisch mechanisme te onderzoeken waardoor chilipeper inname een potentieel gezondheidsvoordeel zou kunnen geven. Bovendien werd onderzocht of het includeren van chilipepers een verbetering gaf op risicovoorspelling geassocieerd met de traditionele Mediterrane Dieet Score (MDS). De studie gebruikte data van 22.811 individuen van de Moli-sani Study, waarin mannen en vrouwen (≥35 jaar) willekeurig werden gerekruteerd uit de algemene bevolking van Molise, een regio in Zuid-Italië [8]. De mediane follow-up was 8.2 jaar. Het dieet gedurende het jaar voor deelname aan de studie werd vastgesteld door de EPIC (European Prospective Investigation Into Cancer) voedselinname frequentie vragenlijst, welke was gevalideerd en aangepast op de Italiaanse populatie [9]. Chilipeper consumptie werd gecategoriseerd als geen/sporadische consumptie, tot 2 keer/week, >2 tot 4 keer/week en >4 keer/week. Biomarkers voor CVD risico die gemeten werden om een mogelijk onderliggend biologisch mechanisme te onderzoeken waren serumlipiden (totaal cholesterol, HDL-c, triglyceriden), bloedglucose, CRP, CRP, NT-proBNP, hsTnI, ApoA, ApoB100, Lp(a), cystatine C, creatinine, insuline, C-peptide en serum vitamine D. Het volgen van een mediterraan dieet werd vastgesteld door de MDS [10].
Belangrijkste resultaten
- Regelmatige consumptie (>4 keer/week) van chilipepers was geassocieerd met een lager risico op totale mortaliteit in vergelijking met geen/sporadische consumptie in een volledig aangepast model (HR: 0.77, 95% CI: 0.66 tot 0.90).
- Risico op CVD mortaliteit was lager in individuen die regelmatig chilipepers aten, in vergelijking met diegenen die geen/sporadisch chilipepers aten (HR: 0.66, 95% CI: 0.50 tot 0.86).
- Regelmatige consumptie was geassocieerd met een lager risico op ischemische hartziekte (HR: 0.56, 95% CI: 0.35 tot 0.87) en cerebrovasculaire sterfte (HR: 0.39, 95% CI: 0.20 tot 0.75).
- Er werd geen duidelijke stapsgewijze dosis-respons relatie geobserveerd voor de verschillende mortaliteitsuitkomsten. Dit suggereert dat de verbetering van overlevingskans waarschijnlijk valt toe te schrijven aan het eten van chilipepers, in plaats van het niet eten van chilipepers.
- De associatie tussen chilipeper consumptie en mortaliteitsrisico was onafhankelijk van het volgen van een mediterraan dieet.
- Onder de onderzochte biomarkers voor CVD droeg alleen serum vitamine D marginaal bij aan de associatie tussen chilipeper consumptie en mortaliteit (dit verklaarde 6.1% van de associatie).
Conclusie
Deze observationele studie in een groot cohort van volwassen Italianen toonde aan dat regelmatige consumptie van chilipeper geassocieerd is met een lager risico op totale en CVD mortaliteit. Grote risicoreducties werden waargenomen voor ischemische hartziekte en cerebrovasculaire sterfte in diegenen die regelmatig chilipepers aten. De associatie tussen chilipeper consumptie met lager mortaliteitsrisico was onafhankelijk van het volgen van een mediterraan dieet en de meeste CVD biomarkers konden de associatie niet verklaren. Veder onderzoek is daarom nodig om mogelijk onderliggende biologische mechanismen te onderzoeken die verantwoordelijk zouden kunnen zijn voor het geobserveerde effect van chilipepers op CV risico en mortaliteit.
Referenties
1. Sun F, Xiong S, Zhu Z. Dietary capsaicin protects cardiometabolic organs from dysfunction. Nutrients 2016;8:E174.
2. Tsui PF, Lin CS, Ho LJ, Lai JH. Spices and atherosclerosis. Nutrients 2018;10:E1724.
3. Varghese S, Kubatka P, Rodrigo L, et al. Chili pepper as a body weight-loss food. Int J Food Sci
Nutr 2017;68:392–401.
4. Shi Z, Riley M, Taylor AW, Page A. Chilli consumption and the incidence of overweight and obesity in a Chinese adult population. Int J Obes 2017;41:1074–9.
5. Kang C, Wang B, Kaliannan K, et al. Gut microbiota mediates the protective effects of dietary capsaicin against chronic low-grade inflammation and associated obesity induced by high-fat
diet. MBio 2017;8. e00470-17.
6. Lv J, Qi L, Yu C, et al. China Kadoorie Biobank Collaborative Group. Consumption of spicy foods and total and cause specific mortality: population based cohort study. BMJ 2015;351:h3942.
7. Chopan M, Littenberg B. The association of hot red chili pepper consumption and mortality: a large population-based cohort study. PLoS One 2017;12:e0169876.
8. Di Castelnuovo A, Costanzo S, Persichillo M, et al. Distribution of short and lifetime risks for cardiovascular disease in Italians. Eur J Prev Cardiol 2012;19:723–30.
9. Pisani P, Faggiano F, Krogh V, et al. Relative validity and reproducibility of a food frequency dietary questionnaire for use in the Italian EPIC centres. Int J Epidemiol 1997;26 Suppl 1:S152–60.
10. Trichopoulou A, Costacou T, Bamia C, Trichopoulos D. Adherence to a Mediterranean diet and survival in a Greek population. N Engl J Med 2003: 348:2599–608.