Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

ASSURE: Stimulatie van Apo A-I synthese leidt niet tot regressie van atherosclerotische plaque

Nieuws - 2 sep. 2013


ASSURE: Effect of an Oral Agent Inducing Apo A-I Synthesis on Progression of Coronary Atherosclerosis: Results of the ASSURE Study

 
Gepresenteerd door: Stephen James NICHOLLS (Adelaide, AU)
 

Achtergrond

Recente interventiestudies met synthetische HDL-deeltjes en recombinante ApoA-I hebben laten zien dat HDL de mogelijkheid heeft om het proces van coronaire atherosclerose om te keren. De belangrijkste component van HDL-c bestaat uit ApoA-I. Het verhogen van ApoA-I heeft waarschijnlijk een gunstig effect op atherosclerotische plaquestabiliteit en grootte en op cardiovasculaire ziekte.
RVX-208 is een lid van een nieuwe klasse kleine moleculen die kandidaat zijn voor de behandeling van dyslipidemie, door het verhogen van plasmaniveaus van HDL-c door verhoogde ApoA-I transcriptie.
De ApoA1 Synthesis Stimulation and Intravascular Ultrasound for Coronary Atheroma Regression Evaluation (ASSURE) studie brengt het effect in kaart van ApoA-I synthese met RVX-208, op coronaire atherosclerotische ziekte, wanneer dit wordt toegediend als toevoeging aan standaardtherapie, bij patiënten met coronaire arterieziekte en lage HDL-c niveaus, zoals gemeten met Intravasculaire Ultrasound (IVUS).
 

Belangrijkste resultaten

  • Er werd een numerieke maar niet statistisch significante daling van het percentage atheromavolume (PAV) ten opzichte van baseline gezien na gebruik van RVX-208 vs. placebo (-0.40 vs. -0.30 %, P=0.81).
  • Genormaliseerd totaal atheromavolume (TAV) verminderde met 4.2 mm3 vs. 3.8 mm3 (P=0.86) na RVX-208 behandeling vs. placebo, respectievelijk.
  • ALAT/ASAT>3x ULN kwam vaker voor bij RVX-208 (7.1%) dan bij placebo (0%, P=0.009).
 

Conclusie

Behandeling met RVX-208 bleek geen significant effect te hebben op de atherosclerotische plaque. Wel werd een tendens naar regressie van de plaque gezien na RVX-208. Hoewel RVX-208 was ontwikkeld in de hoop dat het een potent oraal middel zou zijn, blijkt dit niet het geval. Opgemerkt moet worden dat de placebogroep het uitzonderlijk goed deed; er werden goede biochemische veranderingen gezien. Dit onderstreept het belang van goede behandeling: patiënten in deze studie werden zeer regelmatig gezien.
Gezien eerdere veelbelovende resultaten zijn deze bevindingen teleurstellend en onverwacht. Dr. Nicholls zegt dat deze resultaten niet geïnterpreteerd moeten worden als een bewijs dat de hypothese niet klopt dat het verhogen van HDL cardiovasculair voordeel oplevert. RVX-208 is de eerste epigenetische poging van metabole behandeling van hart- en vaatziekten. Lopend onderzoek zal de mogelijke cardiovasculaire effectiviteit onderzoeken van andere middelen die op HDL aangrijpen.
In eerdere experimentele studies gaf RVX-208 hoopvolle resultaten. Maar er is een lange weg te gaan van celstudies, richting diermodellen, naar de mens. Hoewel de HDL-hypothese niet is bevestigd, leek dit een goed idee.  Dr. Nicholls moest concluderen dat dit een neutrale studie is gebleken en dat hiermee niet meer inzicht in het HDL-mechanisme is verkregen.  

Nieuws • 28-6-2013

Weer een teleurstellende HDL therapie?

RVX-208 behaalt primaire eindpunt niet in ASSURE studie in hoog-risico patiënten met laag HDL.

 

Deel deze pagina met collega's en vrienden: