Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Verschillend effect van LDL- en HDL-niveaus op kleine en grote-vatenziekte en stroketype

Role of Blood Lipids in the Development of Ischemic Stroke and its Subtypes: A Mendelian Randomization Study

Literatuur - Hindy G, Engström G, Larsson SC, et al. - Stroke. 2018;49:820-827

Introductie en methoden

LDL-c-verlagende studies laten zien dat statinetherapie leidt tot een risicoreducite van eerste en recidief ischemische stroke (IS) [1-3]. Het is echter onduidelijk of hetzelfde geldt voor verschillende IS subtypes, en of HDL-c en triglyceriden (TGs) ook oorzakelijk betrokken zijn in de ontwikkeling van IS.

Deze Mendeliaanse Randomisatiestudie (MR) onderzocht het causale verband van LDL-c, HDL-c en TGs met de ontwikkeling van IS en de subtypes daarvan. De bestudeerde subtypeswaren cardio-embolisch, grote vaten atherosclerose-beroerte, en kleine arterie-occlusie. Samenvatting-niveau data voor 185 genoombrede single nucleotide polymorfismes geassocieerd met LDL-c, HDL-c en TGs werden verkregen uit de publiek beschikbare genoombrede associatiestudie-data van het Global Lipids Genetics Consortium, waaronder 188577 individuen van met name Europese afkomst [4]. De samenvatting-niveau-data voor IS en de subtypes werden verkregen uit het National Institute of Neurological Disorders and Stroke−Stroke Genetics Network, dat 16851 IS gevallen en 32473 controles van met name Europese afkomst bevat [5]. Op basis van de Org 10172 in Acute Stroke Treatment criteria [6], hadden 2410 casus grote vaten atherosclerosis IS, hadden 3186 kleine arterie-occlusie IS, en waren 3,427 cardio-embolie IS casus.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Deze MR studie laat zien dat genetisch verhoogde LDL-c niveaus het risico op IS verhogen, en met name het risico op grote vaten-atherosclerose IS. Genetisch voorspelde hogere HDL-c niveaus lieten een verband zien met een lager risico op kleine arterie-occlusie IS. Genetisch verhoogde TG-niveaus waren niet geassocieerd met een risicodaling van IS of een van de subtypes.

Referenties

Toon referenties

Download de slide Vind dit artikel online op Stroke

Klik om de slide te bekijken

Deel deze pagina met collega's en vrienden: