Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Foliumzuur verlaagt het risico op stroke in hypertensieve patiënten

Platelet Count Affects Efficacy of Folic Acid in Preventing First Stroke

Literatuur - Kong X, Huang X, Zhao M, et al. - J Am Coll Cardiol 2018;71:2136–46

Introductie en methoden

De rol van plaatjes in de pathofysiologie van atherosclerose en atherotrombose is duidelijk, maar het is niet bekend of het aantal bloedplaatjes (platelet count, PLT) in verband staat met het risico op stroke [1]. Lage PLT is gelinkt aan endotheelschade, bijvoorbeeld in aanwezigheid van verhoogd totaal homocysteïneniveau (tHcy) en als gevolg daarvan, hogere plaatjesaggregatie [2,3]. Bovendien is een hoog tHcy-niveau een risicofactor voor CV ziekte, maar er zijn geen relevante gegevens ten aanzien van beroerte [3,4]. De China Stroke Primary Prevention Trial (CSPPT) toonde echter aan dat behandeling met foliumzuur, dat tHcy verlaagt, het risico op een eerste beroerte verlaagt met 21% in hypertensieve personen [5].

Deze subanalyse van de DSPPT onderzocht daarom prospectief het verband tussen baseline PLT en tHcy nvieaus en het risico op een eerste beroerte in Chinese volwassenen met hypertensie. Bovendien werden de effecten van behandeling met foliumzuur bepaald. Van de 20.702 CSPPT deelnemers, na exclusie van diegenen zonder baseline PLT- en tHcy-bepaling, evenals diegenen die plaatjesremmende therapie kregen, kwamen 10.789 patiënten in aanmerking voor analyse.

Deelnemers werden 1:1 gerandomiseerd naar ofwel dagelijks 10 mg enalapril en 0.8 mg foliumzuur (E+FA groep), of 10 mg enalapril (E groep). Mediane follow-up was 4.2 jaar en het primaire eindpunt was het optreden van een eerste niet-fatale of fatale beroerte (ischemisch of hemorragisch), hetgeen 210 keer optrad in de E groep en 161 keer in de E+FA groep.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

In Chinese patiënten met hypertensie, varieerde het risico op een eerste beroerte tussen subgroepen op basis van het aantal bloedplaatjes en totaal homocysteïneniveau. De subgroep met laag PLT en hoog tHcy op baseline had het hoogste risico op eerste stroke, tijdens een mediane follow-up van 4.2 jaar en dit risico werd verminderd met 73% bij behandeling met foliumzuur. In diegenen met hoog PLT en laag tHcy had foliumzuur geen verlagend effect op het risico op een eerste stroke. Wanneer bevestigd, kunnen deze bevindingen helpen om patiënten met een hoog strokerisico te identificeren, die het meeste voordeel kunnen behalen met foliumzuurbehandeling.

Referenties

Toon referenties

Download de slide Vind dit artikel online op J Am Coll Cardiol

Bekijk de slide

Deel deze pagina met collega's en vrienden: