Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Onderbroken energiebeperkt dieet leidt tot vergelijkbare HbA1c reducties als continu energiebeperkt dieet in obese diabetespatiënten

Effect of Intermittent Compared With Continuous Energy Restricted Diet on Glycemic Control in Patients With Type 2 Diabetes: A Randomized Noninferiority Trial

Literatuur - Carter S, Clifton PM, Keogh JB. - JAMA Network Open 2018;1(3):e180756

Introductie en methoden

Korte perioden van een streng energiebeperkt dieet gevolgd door langere perioden van gebruikelijke voeding, of om de dag aangepast vasten (onderbroken energiebeperkt dieet, IER) leidt tot vergelijkbaar gewichtsverlies als een continu energiebeperkt dieet (CER) (3-5 kg in 10 weken) [1-3], maar er zijn beperkte data of IER een gunstig effect heeft op geglyceerd hemoglobine (HbA1c) in patiënten met diabetes type 2 (T2DM).

Deze gerandomiseerde non-inferioriteitsstudie evalueerde het langetermijneffect van een IER-dieet, in vergelijking met een CER-dieet gedurende een periode van 12 maanden in T2DM patiënten. Voor dit doeleinde werden T2DM patiënten van ≥18 jaar en een body mass index (BMI) ≥27 kg/m2 1:1 gerandomiseerd naar IER (n=70) of CER (n=67) tussen 2015 en 2017. De IER bestond uit een dieet met 500-600 kcal/dag (inclusief een minimum van 50 g eiwitten per dag) voor twee dagen per week, gevolgd door gebruikelijke voeding voor de andere vijf dagen van de week. De CER bestond uit 1.200-1.500 kcal/dag (30% eiwit, 45% koolhydraat en 25% vet).

Sulfonylureum en insuline werden permanent gestopt als HbA1c <7%, of gestopt op IER-dagen als HbA1c 7-10%, of bleven onveranderd als HbA1c >10%. De primaire uitkomst was een verandering in HbA1c-waarden en de secundaire uitkomst was een verandering in lichaamsgewicht. Exploratieve uitkomsten bestonden uit het aantal dagelijkse stappen, lichaamssamenstelling gemeten met duale-energie x-ray absorptiemetrie, en nuchtere glucose- en serum lipidenwaarden.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

In volwassen T2DM patiënten met obesitas en/of overgewicht leidde een IER-dieet tot vergelijkbare HbA1c reducties als een CER-dieet. Een IER-dieet is acceptabel voor de meeste T2DM patiënten en veilig voor diegenen die geen hypoglycemische middelen gebruiken. Voor patiënten die sulfonylureum en/of insuline gebruiken blijft regelmatige monitoring van bloedglucosewaarden belangrijk.

Referenties

Toon referenties

Download de slide Vind dit artikel op JAMA Network Open

Deel deze pagina met collega's en vrienden: