Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

GLP-1 receptoragonist in combinatie met SGLT2-remmer beter dan monotherapie in diabetespatiënten

Safety and Efficacy of Exenatide Once Weekly Plus Dapagliflozin Once Daily Versus Exenatide or Dapagliflozin Alone in Patients With Type 2 Diabetes Inadequately Controlled With Metformin Monotherapy: 52-Week Results of the DURATION-8 Randomized Controlled Trial

Literatuur - Jabbour SA, Frias JP, Hardy E et al. - Diabetes Care 2018; published online ahead of print

Introductie en methoden

Medische richtlijnen bevelen combinaties van glucose-verlagende middelen met verschillende werkingsmechanismen aan, voor de behandeling van type 2 diabetes (T2DM) [1-3]. DURATION-8, een multicenter, dubbelblinde, gerandomiseerde, fase 3 trial onderzocht de effecten van de combinatietherapie van exenatide en dapagliflozine in 695 volwassen T2DM patiënten met metforminetherapie (≥1,500 mg/dag) en slechte glycemische regulatie, gedefinieerd als geglyceerd hemoglobine (HbA1c) tussen 8,0-12,0% [4]. Exenatide is een glucagon-like peptide 1 receptor agonist (GLP-1RA), die eenmaal per week (2 mg) onderhuids wordt toegediend, en dapagliflozine is een sodium-glucose cotransporter 2 (SGLT2)-remmer, die dagelijks in tabletten van 10 mg wordt ingenomen. Na 28 weken behandeling resulteerde de combinatietherapie in significant grotere verbeteringen in glycemische regulatie, gewicht en systolische bloeddruk (SBP), in vergelijking met alleen exenatide of dapagliflozine.

In deze analyse van de verlenging van de eerste 24 weken van DURATION-8, waarin patiënten hun gerandomiseerde behandeling bleven ontvangen, werd de duurzaamheid van effectiviteit en veiligheid van exenatide en dapaglflozine na 52 weken therapie geëvalueerd.

De primaire uitkomst van de DURATION-8 studie was de verandering in HbA1c van baseline tot week 28. Na 52 weken waren alle eindpunten exploratief, waaronder verandering van baseline in HbA1c, nuchtere plasma glucose (FPG), 2u postprandiale glucose (PPG) gedurende een gestandaardiseerde vloeibare maaltijd test, verandering in zelfgemeten bloedglucose op 6 momenten, aantal patiënten met behaalde glycemische doelen (HbA1c <7,0% or ≤6,5%), verandering van verschillende CV risicofactoren, waaronder SBP na baseline, en het aantal patiënten met gewichtsverlies van ≥5%.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

De combinatie van exenatide en dapagliflozine resulteerde in significant grotere reducties in parameters van glycemische regulatie, lichaamsgewicht, en SBP na 52 weken in volwassen T2DM patiënten met metforminetherapie en slechte glycemische regulatie, in vergelijking met losstaande medicatie, en deze combinatietherapie werd goed verdragen.

Referenties

Toon referenties

Download de slide Vind dit artikel online op Diabetes Care

Deel deze pagina met collega's en vrienden: