Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Gebruik van β-blokkers vroeg in de zwangerschap niet geassocieerd met hoger risico op aangeboren afwijkingen

β-Blocker Use in Pregnancy and the Risk for Congenital Malformations An International Cohort Study

Literatuur - Bateman BT, Heide-Jørgensen U, Einarsdottir K et al. - Annals of Internal Medicine 2018; published online ahead of print

Introductie en methoden

De noodzaak van bloeddrukverlagende medicatie vroeg in de zwangerschap neemt toe, mogelijk door de hogere prevalentie van obesitas in vrouwen van vruchtbare leeftijd en hogere leeftijd op het moment van zwangerschap [1]. β-blokkers worden in deze situatie aanbevolen, hoewel ze de placenta passeren, en sommige data suggereren een mogelijk teratogeen effect [2].

Deze cohortstudie onderzocht de associatie tussen blootstelling aan β-blokkers in de baarmoeder tijdens het eerste trimester van de zwangerschap en aangeboren algehele afwijkingen en orgaan-specifieke afwijkingen, waaronder hartafwijkingen, schisis of open gehemelte en afwijkingen van het centrale zenuwstelsel (CNS).

Voor dit doeleinde werden zwangere vrouwen met de diagnose hypertensie geïdentificeerd, die een β-blokker kregen voorgeschreven gedurende het eerste trimester van de zwangerschap, in nationale gezondheidsdossiers van de vijf ‘Scandinavische’ landen (Noorwegen, Zweden, Denemarken, IJsland en Finland) en de Medicaid database (MAX) in het Verenigde Staten via de In-PreSS (International Pregnancy Safety Study) cohort [3].

Belangrijkste resultaten

Gebruik van β-blokkers vroeg in de zwangerschap niet geassocieerd met hoger risico op aangeboren afwijkingen

Conclusie

Deze cohortstudie liet zien dat het gebruik van β-blokkers in het eerste trimester van de zwangerschap niet geassocieerd was met een hoger risico op aangeboren algehele of hartafwijkingen. Gezien de lage uitkomstaantallen, kan een hoger risico op schisis of open gehemelte en CNS afwijkingen niet worden uitgesloten.

Redactioneel commentaar

In zijn redactionele commentaar beveelt Ray [4] het gebruik van labetalol aan als eerste behandeling voor hypertensie gedurende zwangerschap, omdat het een verhouding van ɑ- tot β-blokkers van 1:3 heeft en tot lagere perifere vasculaire weerstand en bloeddruk leidt, zonder een significante invloed op hartfrequentie en cardiale output. En in tegenstelling tot andere β-blokkers is het effectiever bij lagere dosering. Ray stelt dat “Wat ook maar de relatie tussen het gebruik van specifieke medicatie gedurende zwangerschap en een nadelig perinatale uitkomst zou kunnen vertroebelen, de gezondheid van de moeder blijft de prioriteit van elke arts of ouder. Bovendien hangt het welzijn van de foetus af van het welzijn van de moeder en onbehandelde maternale ziekte kan mogelijk zowel de gezondheid van het foetus in gevaar brengen als een zwangerschap verkorten.” De auteur concludeert: “β-blokkers moeten gebruikt worden gedurende zwangerschap wanneer ze zijn geïndiceerd voor de behandeling van verschillende maternale medische aandoeningen en labetalol moet de eerste behandelkeuze voor chronische hypertensie zijn”.

Referenties

Toon referenties

Download de slide Vind dit artikel online op Ann Int Med

Deel deze pagina met collega's en vrienden: