Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

apoB/apoA-I ratio geassocieerd aan risk op aortaklepstenose in prospectieve populatiestudie

apoB/apoA-I Ratio and Lp(a) Associations With Aortic Valve Stenosis Incidence: Insights From the EPIC-Norfolk Prospective Population Study

Literatuur - Zheng KH, Arsenault BJ, Kaiser Y et al., - J Am Heart Assoc. 2019;8(16):e013020

Introductie en methoden

De betrokkenheid van de atherogene apolipoproteïne B (apoB)-bevattende lipoproteïnes, zoals LDL-c en lipoproteïne (a) [lp(a)], in de pathogenese van aortaklepstenose (AVS) is bekend [1,2]. Trials die het verlagen van LDL-c evalueerden hebben echter geen gunstige impact op AVS progressie laten zien [3]. Er zijn nog geen Lp(a)-verlagende studies uitgevoerd. Dus, momenteel is er nog geen bewezen medische therapie om ziekteprogressie van AVS te verminderen.

Van de apoB/apolipoproteïne A-I (apoA-I) ratio en Lp(a) is beschreven dat ze geassocieerd zijn met toekomstige AVS-operatie, alleen in mensen met gelijktijdig coronair arterielijden (CAD), en niet in diegenen met ‘geïsoleerd AVS’[4]. Dit doet vermoeden dat verschillende fenotypes van AVS bestaan en verschillende pathogene mechanismen en risicofactoren kunnen hierbij betrokken zijn. Andere data hebben gesuggereerd dat lipoproteïne-gemedieerde pathologie dominant zou kunnen zijn in jongere patiënten en dat andere risicofactoren relevant zouden kunnen zijn voor progressie in oudere patiënten [5]. Risicofactoren voor AVS incidentie en progressie kunnen ook variére als gevolg van verschillende processen afhankelijk van het ziektestadium [6].

Deze studie beoogde het verband tussen de apoB/apoA-I ratio, Lp(a) en AVS incidentie te evalueren in een prospectieve, longitudinale studie (EPIC-Norfolk, 25639 deelnemers [7]). Bovendien werd bepaald hoe klinische eigenschappen deze associaties beïnvloeden. Complete data waren beschikbaar voor 17745 deelnemers. 579 Deelnemers rapporteerden een geschiedenis met CAD bij baseline en 3300 kregen een CAD event tijdens follow-up. Na een mediane follow-up van 19.8 jaar, werden 403 (2.2%) incidente AVS gevallen gerapporteerd.

Belangrijkste resultaten

apoB/apoA-I ratio geassocieerd aan risk op aortaklepstenose in prospectieve populatiestudie

Conclusie

Als maat die de balans reflecteert tussen atherogene apoB-bevattende deeltjes en antiatherogene HDL-deeltjes, vangt de apoB/apoA-I ratio zowel dyslipidemi als dysmetabole regulatie. In de EPIC-Norfolk populatiestudie was de ratio een sterke voorspeller van AVS incidentie, met name in jongere en vrouwelijke deelnemers. Dit ondersteunt de hypothese dat lipoproteïnes betrokken zijn bij de pathogenese van AVS. Lp(a) was een onafhankelijke risicofactor voor AVS incidentie.

Referenties

Toon referenties

Download de slide Vind dit artikel online op J Am Heart Assoc

Deel deze pagina met collega's en vrienden: