Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

STEMI-patiënten zoeken minder snel medische zorg tijdens de COVID-19 uitbraak

Impact of Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) Outbreak on ST-Segment–Elevation Myocardial Infarction Care in Hong Kong, China

Literatuur - Tam CF, Cheung KS, Lam S et al., - Circ Cardiovasc Qual Outcomes. 2020. doi: 10.1161/CIRCOUTCOMES.120.006631.

Inleiding en methoden

De mogelijk negatieve impact van uitbraak van een infectieziekte zoals de COVID-19-pandemie op zorg van STEMI-patiënten is nog niet goed in kaart gebracht. De huidige studie onderzocht de impact van de COVID-19 uitbraak op STEMI-gerelateerde zorg in een zorgcentrum in Hong Kong. De onderzochte periode was vanaf 25 januari 2020, toen ziekenhuizen in Hong Kong startten met het invoeren van noodinfectieprotocollen om COVID-19 te beheersen, tot 10 februari 2020. Geïncludeerd waren patiënten (n=7) met PPCI-behandelde STEMI en die geen COVID-19 hadden. 6 Patiënten meldden zich binnen kantooruren en 1 buiten kantooruren. STEMI-gerelateerde zorg van deze patiënten werd vergeleken met behandeling van STEMI-patiënten (n=108) die in het voorgaande jaar (van 1 februari 2018 tot 31 januari 2019) met PPCI waren behandeld, nog voor de COVID-19-uitbraak.

Uitkomstmaten waren gedefinieerd als tijd tussen (1) aanvang van door de patiënt aangegeven ongemak op de borst en eerste medische contact, (2) aankomst van de patiënt op de spoedeisende hulp en succesvol openen van het afgesloten coronaire vat met PCI en (3) aankomst van de patiënt in het katheterisatielaboratorium en succesvol openen van het afgesloten coronaire vat.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

In een ziekenhuis in Hong Kong zochten 7 STEMI-patiënten minder snel medische zorg, wat het beste zichtbaar was in de tijd tussen aanvang van eerste symptomen en eerste medische contact, na invoering van infectiecontrolemaatregelen als gevolg van de COVID-19 uitbraak, vergeleken met STEMI-patiënten die voor de uitbraak behandeld waren. Ook was, als gevolg van de COVID-19 uitbraak, tijd tussen aankomst op de spoedeisende hulp en succesvol openen van het afgesloten coronaire vat met PCI, evenals tijd tussen aankomst van de patiënt in het katheterisatielaboratorium en succesvol openen van het afgesloten coronaire vat, vertraagd. Deze studie laat zien hoe een noodsituatie van de volksgezondheid, zoals de COVID-19 uitbraak, in een vroeg stadium indirecte invloed kan hebben op de gezondheidszorg in niet-verwante gebieden.

Vind dit artikel online op Circ Cardiovasc Qual Outcomes Toon meer COVID-19 nieuws

Deel deze pagina met collega's en vrienden: