Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Vier nieuwe ACC/AHA richtlijnen voor cardiovasculaire preventie

Nieuws - 13 nov. 2013


De American College of Cardiology (ACC) en de American Heart Association (AHA) hebben vier nieuwe richtlijnen gepubliceerd, gericht op preventie van cardiovasculaire (CV) aandoeningen. De richtlijnen bespreken betere risico-inschatting en management van cholesterol, leefstijl en gewicht.
 
Zowel de ACC als de AHA hebben als doel om CV aandoeningen te voorkomen het om de zorg te verbeteren voor mensen die hart- en vaatziekten (HVZ) hebben of dat risico lopen. De richtlijnen moeten helpen dit doel te behalen, door het bieden van sturing aan diverse zorgprofessionals (inclusief eerstelijnszorg, farmaceuten, verplegend personeel en specialisten) ten aanzien van hoe zij de zorg het beste kunnen invullen, op basis van wetenschappelijke bevindingen tot en met 2011.
 

CV risico-inschatting

Een van de richtlijnen introduceert een nieuwe formule om het risico in te schatten dat een patiënt een atherosclerotische CV aandoening zal doormaken in de komende 10 jaar, gebruikmakend van leeftijd, geslacht, totaal en HDL-cholesterol, systolische bloeddruk, bloeddrukbehandeling, diabetes en rookgedrag. In tegenstelling tot eerdere risico-inschattingsmethoden, incorporeert deze nieuwe formule het risico op beroerte. De formule moet helpen in te schatten welke patiënten het meest van interventies zullen profiteren. Additionele factoren worden ook besproken, om een nog betere inschatting van iemands risico te kunnen maken.
 

Beïnvloeden van cholesterolniveaus

De richtlijn die management van bloedcholesterolwaarden behandelt, geeft niet langer harde behandeldoelstellingen voor LDL en niet-HDL cholesterol. In plaats daarvan wordt aangeraden dat voor iedere individuele patiënt een geschikte intensiteit van behandeling wordt bepaald, om zijn/haar risico te verlagen, in combinatie met een gezonde leefstijl voor het hart. De richtlijn adviseert om statinetherapie te geven onafhankelijk van precieze LDL-cholesterolniveaus, dus regelmatige bloedtesten worden niet meer aanbevolen.
Van alle lipidenverlagende behandelingen, bestaat van statines het sterkste bewijs voor een gunstige risico-voordeel-verhouding. Vier groepen patiënten worden beschreven die het meest zullen profiteren van statinebehandeling: degenen met een geschiedenis van HVZ, degenen met LDL-c>190 mg/dL, patiënten met diabetes van 40-75 jaar oud zonder een geschiedenis van klinische atherosclerotische HVZ en LDL-c van 70-189 mg/dL, en degenen met een 10-jaars CV risico volgens de nieuwe formule maar zonder CV ziektegeschiedenis.

 
Leefstijlmanagement

De richtlijn over leefstijlmanagement focust op het belang van een gezond voedingspatroon, dat veel fruit, groente, hele granen, magere zuivel, peulvruchten, vis, gevogelte en noten bevat, terwijl zoetigheid, met suiker gezoete dranken en rood vlees gematigd is. Bewijs wordt aangedragen dat beperkte inname van verzadigd vet en trans-vet cholesterolniveaus en dat zoutbeperking kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk.
40 minuten matige tot intensieve lichaamsbeweging op 3 tot 4 dagen per week is aanbevolen.

 
Management van overgewicht en obesitas

De laatste nieuwe ACC/AHA richtlijn behandelt de management van een gezond gewicht, en was ontwikkeld in samenwerking met de Obesity Society. Er wordt aanbevolen body mass index als snelle eerste evaluatie te gebruiken, aangevuld met het meten van de tailleomtrek, om een inschatting te maken van het risico op HVZ, diabetes en sterfte.
Er wordt resultaten besproken die aantonen dat zelfs een bescheiden gewichtsverlies van 3-5% geassocieerd is met klinische relevante gezondheidswinst. Er wordt geen specifiek dieet aanbevolen om gewicht te verliezen. Aanbevelingen om de calorische intake te verminderen moeten worden gebaseerd op de voorkeuren en de gezondheidsstatus van de individuele patiënt.
De richtlijn adviseert met nadruk ten minste 6 maanden begeleiding ten aanzien van dieet en lichaamsbeweing, of zelfs een uitvoerig, gespecialiseerd programma om gewicht te verliezen.
Bariatrische operaties kunnen worden overwogen als gepaste optie voor patiënten met een BMI van >35 kg/m2 en obesitasgerelateerde comorbiditeiten, of met BMI >40 kg/m2 onafhankelijk van comorbiditeiten.
 

Sources

2013 ACC/AHA Guideline on the Assessment of Cardiovascular Risk: A Report of the American College of Cardiology/American Heart Association Task Force on Practice Guidelines Goff DC, Lloyd-Jones DM, Bennett G, et al., J Am Coll Cardiol. Published online November 12, 2013. doi:10.1016/j.jacc.2013.11.005
2013 ACC/AHA Guideline on the Treatment of Blood Cholesterol to Reduce Atherosclerotic Cardiovascular Risk in Adults: A Report of the American College of Cardiology/American Heart Association Task Force on Practice Guidelines Stone NJ, Robinson J, Lichtenstein AH, et al., J Am Coll Cardiol. Published online November 12, 2013. doi:10.1016/j.jacc.2013.11.002
2013 AHA/ACC Guideline on Lifestyle Management to Reduce Cardiovascular Risk: A Report of the American College of Cardiology/American Heart Association Task Force on Practice Guidelines Eckel RH, Jakicic JM, Ard JD et al., J Am Coll Cardiol. Published online November 12, 2013. doi:10.1016/j.jacc.2013.11.003
2013 AHA/ACC/TOS Guideline for the Management of Overweight and Obesity in Adults: A Report of the American College of Cardiology/American Heart Association Task Force on Practice Guidelines and The Obesity Society Jensen MD, Ryan DH, Apovian CM, et al., J Am Coll Cardiol. Published online November 12, 2013. doi:10.1016/j.jacc.2013.11.004

 

Webcast • AHA, Dallas

Cholesterol in VS breaking news

AHA Journaal In de VS is ophef ontstaan over een nieuwe richtlijn die adviseert eerder cholesterolverlagende middelen voor te schrijven. Dr. Clyde Yancy, ex-president van de American Heart Foundation, vat samen wat er gebeurd is en waarom.

Nieuws • 19-11-2013

Ophef over cholesterolrichtlijn op AHA congres

AHA Journaal De ophef is met name ontstaan als gevolg van een kritisch stuk in de New York Times, waarin wordt gesteld dat de nieuwe risicocalculator in de nieuwe richtlijn onjuist is en het CV risico overschat.

Nieuws • 19-11-2013 • Lancet - Nov 2013

Vraagtekens in VS bij juistheid risicocalculator in nieuwe cholesterolrichtlijn

AHA Journaal In reactie op de nieuwe AHA/ACC richtlijnen schreven Ridker en Cook een commentaar waarin zij stellen dat de risicocalculator onjuist is en het CV-risico overschat.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: