Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

ESC-congres 2024

Verslag, presentaties en videoimpressies en expertcommentaar van het 2024 congres van de European Society of Cardiology (ESC), vanuit Londen, VK.

ESC-congres 2024 Gesprek van de dag | Atriumfibrilleren en hartfalen

15' educatie - 5 sep. 2024 - Prof. dr. Rudolf de Boer, dr. Martin Hemels
De FINEARTS-HF, de Nederlandse GERAF-studie en de OCEANIC-AF: wat betekenen resultaten van deze studies voor de dagelijkse praktijk? Twee experts geven hun visie.

ESC-congres 2024 De voorzitter van de NVVC en de voorzitter van de WCN geven hun visie over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de behandeling van AF en van hartfalen. Samen bespreken zij de Nederlandse GERAF-studie, de OCEANIC-AF en de nieuwe ESC-richtlijn voor atriumfibrilleren. Tevens komt een consensus-statement over obesitas aan de orde en interessante resultaten uit klinische studies voor hartfalen, zoals de FINEARTS-HF en de RESHAPE-HF2.

Meta-analyse toont gunstige effecten van MRA’s bij álle HF-patiënten

Nieuws - 3 sep. 2024

ESC-congres 2024 Een meta-analyse op individueel patiëntniveau van 4 RCT’s liet zien dat MRA’s het risico op HF-ziekenhuisopname of cardiovasculaire sterfte verminderden vergeleken met placebo bij HF-patiënten over het gehele LVEF-spectrum.

Fase 4-resultaten van edoxaban als monotherapie vs. duale therapie bij AF met stabiel coronairlijden

Nieuws - 3 sep. 2024

ESC-congres 2024 In de EPIC-CAD-studie onder patiënten met hoog-risico-AF en stabiel coronairlijden verminderde edoxaban-monotherapie het risico op netto nadelige klinische events na 12 maanden vergeleken met duale antitrombotische therapie, voornamelijk door minder bloedingen zonder toename van ischemische events.

Small dense LDL-c heeft geen invloed op behandeleffect van icosapent-ethyl

Nieuws - 3 sep. 2024

ESC-congres 2024 In een post-hocanalyse van REDUCE-IT verlaagde icosapent-ethyl het risico op MACE vergeleken met placebo, ongeacht baseline small dense LDL-c.

Digitale consulten in hartfalenmanagement

3' educatie - 2 sep. 2024 - Dr. Mark Schuuring
**ESC-congres 2024** Kan het gebruik van richtlijngestuurde medicamenteuze therapieën in de hartfalenzorg verbeterd worden met digitale consulten? Mark Schuuring deelt de resultaten van de ADMINISTER-studie.

ESC-congres 2024 Kan het gebruik van richtlijngestuurde medicamenteuze therapieën in de hartfalenzorg verbeterd worden met digitale consulten? Mark Schuuring deelt de resultaten van de ADMINISTER-studie.

Voorspellen van 30-jaarsrisico op CV-uitkomsten bij vrouwen

3' educatie - 2 sep. 2024 - Prof. Paul Ridker
**ESC-congres 2024** LDL-c, hsCRP en Lp(a) voorspellen het 5- tot 10-jaarsrisico op HVZ, maar voorspellen deze biomarkers ook levenslang risico? In de Women's Health Study werd de prognostische waarde van deze 3 biomarkers voor het bepalen van 30-jaarsrisico op HVZ onderzocht met behulp van één baseline bloedmonster bij vrouwen.

ESC-congres 2024 LDL-c, hsCRP en Lp(a) voorspellen het 5- tot 10-jaarsrisico op HVZ, maar voorspellen deze biomarkers ook levenslang risico? In de Women's Health Study werd de prognostische waarde van deze 3 biomarkers voor het bepalen van 30-jaarsrisico op HVZ onderzocht met behulp van één baseline bloedmonster bij vrouwen.

Resultaten van voortijdig gestopte OCEANIC-AF-studie naar asundexian bij AF

Nieuws - 1 sep. 2024

ESC-congres 2024 Bij AF-patiënten met een hoog beroerterisico was de factor XIa-remmer asundexian geassocieerd met een hoger risico op beroerte of systemische embolie dan apixaban, waardoor de studie voortijdig werd beëindigd. Asundexian leidde wel tot minder frequente ernstige bloedingen dan apixaban.

Factor XIa-remmer versus DOAC bij patiënten met AF en hoog beroerterisico

3' educatie - 1 sep. 2024 - Manesh Patel
**ESC-congres 2024** In OCEANIC-AF werden de effecten van de nieuwe factor XIa-remmer asundexian versus apixaban bij patiënten met AF met een hoog beroerterisico onderzocht. Manesh Patel bespreekt de studieresultaten.

ESC-congres 2024 In OCEANIC-AF werden de effecten van de nieuwe factor XIa-remmer asundexian versus apixaban bij patiënten met AF met een hoog beroerterisico onderzocht. Manesh Patel bespreekt de studieresultaten.

Finerenon vermindert CV-sterfte of totale HF-events bij patiënten met HFmrEF of HFpEF

Nieuws - 1 sep. 2024

ESC-congres 2024 In de FINEARTS-HF-studie verminderde het gebruik van de niet-steroïde MRA finerenon het samengestelde eindpunt van CV-sterfte of totale HF-events bij patiënten met HFmrEF of HFpEF.

Gepoolde analyse toont dat finerenon CV- en nieruitkomsten verlaagt bij cardiovasculair-nier-metaboolsyndroom

Nieuws - 1 sep. 2024

ESC-congres 2024 In de FINE-HEART gepoolde analyse onder ~19.000 patiënten met cardiovasculair-nier-metaboolsyndroom verlaagde finerenon niet de cardiovasculaire sterfte. Finerenon versus placebo verlaagde sterfte door alle oorzaken, CV-events en nieruitkomsten bij patiënten met cardiovasculair-nier-metaboolsyndroom.

Bij patiënten met HFmrEF/HFpEF verlaagt finerenon samengesteld eindpunt van CV-sterfte of totale HF-events

3' educatie - 1 sep. 2024 - Prof. Scott Solomon
**ESC-congres 2024** Scott Solomon vat de resultaten van de FINEARTS-HF-studie samen, waarin de werkzaamheid van finerenon werd onderzocht bij patiënten met HFmrEF/HFpEF. Hij zegt: “Dit biedt clinici een nieuwe optie voor de behandeling van deze patiënten met een enorme onvervulde behoefte.”

ESC-congres 2024 Scott Solomon vat de resultaten van de FINEARTS-HF-studie samen, waarin de werkzaamheid van finerenon werd onderzocht bij patiënten met HFmrEF/HFpEF. Hij zegt: “Dit biedt clinici een nieuwe optie voor de behandeling van deze patiënten met een enorme onvervulde behoefte.”

Intensieve en vroege verlaging van atherogene lipiden na MI

3' educatie - 1 sep. 2024 - Jessica Schubert
**ESC-congres 2024** Jessica Schubert deelt de resultaten van een Zweeds cohortonderzoek bij post-MI patiënten. Het bereiken van de non-HDL-c targets in een vroeg stadium na een MI en het volhouden ervan gedurende het eerste jaar na een MI werd in verband gebracht met het laagste risico op CV-uitkomsten.

ESC-congres 2024 Jessica Schubert deelt de resultaten van een Zweeds cohortonderzoek bij post-MI patiënten. Het bereiken van de non-HDL-c targets in een vroeg stadium na een MI en volhouden ervan gedurende het eerste jaar na een MI werd in verband gebracht met het laagste risico op CV-uitkomsten.

ESC-congres 2024