Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Geen effect van DOAC op cognitieve achteruitgang bij patiënten met AF en laag beroerterisico

Nieuws - 21 nov. 2024

Blinded Randomized Trial of Anticoagulation to Prevent Ischemic Stroke and Neurocognitive Impairment in Atrial Fibrillation (BRAIN AF)

Gepresenteerd op AHA Scientific Sessions 2024 door: Léna Rivard, MD, M.Sc – Montreal, Canada

Introductie en methoden

Atriumfibrilleren (AF) wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op het ontwikkelen van dementie en cognitieve achteruitgang. Verschillende observationele studies hebben aangetoond dat orale antistolling (OAC) het risico op dementie verlagen bij patiënten met AF die een actuele indicatie voor OAC hebben. Het doel van de BRAIN AF-studie was om te bepalen of OAC de cognitieve achteruitgang vermindert bij patiënten met AF met een laag risico op een beroerte die momenteel geen indicatie voor OAC hebben.

In totaal werden 1235 patiënten met AF en een laag risico op een beroerte 1:1 gerandomiseerd naar rivaroxaban 15 mg per dag of placebo. Patiënten ondergingen bij aanvang een Mini-Mental Stae Examination (MMSE) en Montreal Cognitive Assessment (MoCA). Tijdens de studie ondergingen de deelnemers jaarlijks een cognitieve beoordeling (MoCA) en aan het einde van de studie werden MMSE en MoCA herhaald. De gemiddelde follow-up was 3,7 (IQR 1,9-6,0) jaar.

Het primaire samengestelde eindpunt was cognitieve achteruitgang (gedefinieerd als een reductie van ≥2 punten in de MoCA-score vergeleken met de uitgangswaarde), beroerte of TIA (motorische stoornis of afasie).

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Bij patiënten met AF met een laag risico op een beroerte die geen actuele indicatie voor OAC hebben, verminderde rivaroxaban 15 mg per dag de incidentie van het gecombineerde eindpunt van cognitieve achteruitgang, beroerte of TIA niet in vergelijking met placebo.

Bekijk een video over BRAIN AF

Deel deze pagina met collega's en vrienden: