Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Nieuwe therapeutische ontwikkelingen

18 feb. 2019

Omdat de afgelopen jaren niet veel nieuwe soorten behandelingen voor hypertensie zijn verschenen, richtte hoogleraar farmacologie Jan Danser (ErasmusMC, Rotterdam, zie slides.) zich op ontwikkelingen waar we in de toekomst mogelijk mee te maken krijgen. Hij verwacht veel van behandelstrategieën met oligonucleotiden die binden aan een specifiek gekozen RNA-molecuul en productie voorkomen van het eiwit waar dit RNA voor codeert. Zowel enkelstrengs (antisense oligonucleotiden: ASO’s) als dubbelstrengs (small interference RNA: siRNA) vormen bestaan. Een voordeel van deze therapeutische strategieën is dat ze lang werkzaam zijn, wat aantrekkelijk is in de behandeling van hypertensie omdat behandelresistentie en therapietrouw hierbij een grote uitdaging vormen. Een specifiek voordeel van siRNA’s is dat ze gericht naar een orgaan gestuurd kunnen worden om daar effect te sorteren.

De eerste resultaten van onderzoek naar deze behandelstrategie in proefdieren zijn gepubliceerd met een ASO gericht tegen angiotensinogeen (AGT) in de lever. Dit blijkt inderdaad snelle suppressie van AGT-synthese te veroorzaken. De halfwaardetijd van de ASO is enkele weken, en de BP-daling was dosis-afhankelijk en hield drie weken aan. Zelf is Danser betrokken bij onderzoek naar een siRNA gericht tegen AGT, die in spontaan hypertensieve ratten wordt vergeleken met klassieke RAS-blokkers, ook in combinatie met ACE-remming. Mogelijk geeft de combinatie van AGT-siRNA en ACE-remming betere en aanhoudende BP-daling. De hypothese van het onderzoek is dat deze combinatie de angiotensineproductie, die door negatieve feedbackmechanismen volgt op ACE-remming en ARB-behandeling, kan voorkomen en zo therapieresistentie vermindert.

Bekijk de slides van prof. dr. Jan Danser

Deel deze pagina met collega's en vrienden: