Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Cholesterol metabolisme: Innovatie en implicaties voor behandeling

3' educatie - 2 nov. 2011

Cholesterol Innovaties


Professor Bert Groen van het Universitair Medisch Centrum in Groningen en professor John Kastelein van het AMC spraken op het oratiesymposium over lipidenmanagement. Professor Groen legt uit wat Trans Intestinal Cholesterol Excretion is. De traditionele route van cholesterol vanuit de vaatwand via het plasma eerst door de lever heen via de gal naar de darm toe, is maar een gedeelte van het verhaal. Uit muizenstudies is gebleken dat er een direct transport is, direct vanuit het bloed door de darmwand naar het darmlumen toe. Die route is in muizen veel belangrijker dan de hepatobiliaire route. Uit humane studies blijkt dat ook in mensen dat pad aanwezig is, wat heel aantrekkelijk is omdat je daarmee cholesterol uit je lichaam kwijt kunt raken op een vrij eenvoudige manier. Dat is een nieuw target.
Daarnaast spreken ze over nieuwe trials die er zijn met nieuwe geneesmiddelen die op allerlei verschillende stappen in het hele cholesterolmetabolisme ingrijpen.

Besproken onderwerpen in deze video:
  • Trans Intestinal Cholesterol Extretion (TICE) – wat is dit precies?
  • Waar is TICE voor nodig; forward cholesterol transport is toch gesloten kring?
  • Nieuwe lipidenverlagende middelen – wat is de rol van inflammatie?
  • Nieuwe lipidenverlagende middelen – Welk target lijkt het meest veelbelovend?
  • LDL-receptorexpressie - Wordt hier onderzoek naar gedaan?
  • Wat is de rol van triglyceriden

De informatie en gegevens die verstrekt worden in dit programma zijn bijgewerkt en correct ten tijde van de ontwikkeling van het programma, maar zijn mogelijk onderhevig aan wijzigingen.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: