Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

PARAMOUNT: gunstige effecten van LCZ696 bij HFpEF

Nieuws - 26 aug. 2012


PARAMOUNT: Efficacy and Safety of LCZ696, a First-in-Class Angiotensin Receptor Neprilysin Inhibitor, in Patients with Heart Failure and Preserved Ejection Fraction: Primary Results from the PARAMOUNT Study
Gepresenteerd door S Solomon (Boston, US) (principal investigator)


Achtergrond

Hartfalen met behouden ejectiefractie (HFpEF) is verantwoordelijk voor ongeveer de helft van het aantal gevallen van hartfalen en gaat samen met een substantiële morbiditeit en mortaliteit. Tot nu toe was er nog geen behandeling die de klinische uitkomsten bij deze aandoening verbeterde. LCZ696 is de eerste angiotensin receptor neprisylin remmer die gelijktijdig het RAAS remt en het endogene natriuretisch peptidesysteem vergroot, wat beide gunstig kan zijn bij patiënten met hartfalen. De PARAMOUNT studie is een fase II studie in 308 patiënten uit 13 landen waarbij de effecten van LCZ696 en de ARB valsartan op de concentraties van natriuretische peptiden werden vergeleken in patiënten met hartfalen met behouden ejectiefractie. Het natriuretisch peptide dat in deze studie werd onderzocht, NT-proBNP, is een marker van cardiale wandspanning; niveaus zijn verhoogd bij patiënten met hartfalen.


Resultaten

• LCZ696 verminderde de niveaus van NT-proBNP met 23% in vergelijking met valsartan (p=0.005).

• LCZ696 verminderde ook vergroting van het linker atrium, een andere marker van nadelige uitkomsten bij hartfalen, en verbeterde de symptomen van hartfalen.

• LCZ696 werd goed verdragen met minder ernstige en overall adverse events dan valsartan


Conclusie

LCZ696 heeft mogelijke gunstige effecten in patiënten met hartfalen met behouden ejectiefractie; nader onderzoek in deze patiënten wordt aanbevolen.

Klik hier voor de webcast met prof. dr. Adriaan Voors - PARAMOUNT: Hypothese genererende studie

Deel deze pagina met collega's en vrienden: