Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

IABP-SHOCK II: Het einde van de ballonpomp?

Literatuur - ESC München, Hot Line II, 27 augustus 2012


IABP-SHOCK II: Randomized comparison of intraaortic balloon counterpulsation versus optimal medical therapy in addition to early revascularization in acute myocardial infarction complicated by cardiogenic shock
Gepresenteerd door: H Thiele (Leipzig, Duitsland) (principal investigator)


Achtergrond

Een ballonpomp ingebracht in de aorta is momenteel het meest gebruikte support device in de behandeling van cardiogene shock en is sinds de introductie in 1968 gebruikt in vele miljoenen mensen. Er is echter nog steeds weinig bewijs dat de intra-aorta ballonpomp (IABP) werkelijk goed is voor de patiënt. Alleen enkele registratiestudies en klinische studies hebben aangetoond dat de IABP de bloeddruk en de doorbloeding van de kransslagaders kan verbeteren.
De IABP-SHOCK II trial werd ontworpen om aan te tonen dat IABP de sterfte kan verbeteren, indien gebruikt in combinatie met een optimale medische behandeling en vroege heropening van de infarct-gerelateerde arterie. Er werden 600 patiënten uit 37 centra in Duitsland gerandomiseerd naar IABP of alleen conventionele optimale medische behandeling. Gekeken werd of IABP de mortaliteit binnen 30 dagen kon verminderen.


Resultaten

  • Na 30 dagen was slechts 60% van de patiënten behandeld met IABP nog in leven, een mortaliteit die niet verschilde van het percentage in de controlegroep (39,7% vs. 41,3%; RR 0,96, 95% CI 0,79-1,17, p = 0,69)
  • De IABP vertoonde geen verbetering in de bloeddruk, geen vermindering in behandelingstijd op de intensive care, geen afname van de duur of dosis van voorgeschreven geneesmiddelen, en geen verbetering in orgaanperfusie.
  • Wat betreft veiligheid waren er geen complicaties:
                        Ernstige bloedingen: 3,3% vs 4,4% in de controlegroep (P = 0,53)
                        Sepsis: 15,7% vs 20,5% (p = 0,15)
                        Stroke: 0,7% vs 1,7% (P = 0,28)
                        Perifere ischemische complicaties: 4,3% vs 3,4% (P = 0,53)


Conclusie

Prof. Thiele concludeerde dat deze grote multicenter studie geen voordeel aantoonde van het momenteel meest gebruikte mechanische support device in cardiogene shock.

Klik hier voor de webcast over de IABP-SHOCK II studie met dr. José Henriques, cardioloog, AMC, Amsterdam.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: