Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

De MILANO-PILOT studie waarin een promoter van cholesterol efflux werd getest, is stopgezet

Nieuws - 9 nov. 2016

De Medicines Company zet de ontwikkeling van MDCO-216 stop, een promoter van cholesterol efflux. MDCO-216 is een complex van recombinant apolipoproteïne A-1 Milano en een fosfolipide (POPC), en bootst pre-bèta HDL na. MDCO-216 induceert hiermee cholesterol efflux, wat geresulteerd zou moeten hebben in plaque reductie en daarmee betere cardiovasculaire uitkomsten. Maar volgens het persbericht “toonde de recent afgeronde MILANO-PILOT studie niet voldoende effect op de intra-coronaire atherosclerotische plaque voor verdere ontwikkeling.”
 
De MILANO-PILOT studie was een proof-of-concept, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde, gerandomiseerde studie waarin de impact van cholesterol efflux door MDCO-216 met intravasculaire ultrasound (IVUS) werd gemeten in 120 ACS-patiënten. Hoewel de effectiviteit teleurstellend was, toonde het middel een uitstekend veiligheidsprofiel met wekelijkst 20 mg/kg MDCO-216 infusies gedurende een periode van 5 weken.
 
De resultaten van de MILANO-PILOT studie in combinatie met de nieuwe ontwikkelingen voor de behandelingen van atherosclerotische plaque, zoals het verschijnen van positief resultaat over de PCSK9 inhibitor van het bedrijf (ORION-1 studie), hebben de Medicines Company doen besluiten om met de ontwikkeling van MDCO-216 te stoppen. De resultaten van de MILANO-PILOT studie zullen tijdens de “Late Breaking Clinical Trial” sessies van het ‘American Heart Association’ (AHA) congres dit jaar in New Orleans, worden gepresenteerd. 
 

Bron

Persbericht The Medicines Company, November 7, 2016


 

Deel deze pagina met collega's en vrienden: