Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Anti-PCSK9-vaccinatie heeft anti-atherogene effecten in muizen

Nieuws - 26 juni 2017

Een vaccin om mensen tegen hoge LDL-c niveaus en atherosclerose te immuniseren is wellicht mogelijk, nu succesvolle resultaten zijn behaald in muizen. Een fase I studie in patiënten is gestart om te onderzoeken of deze bevindingen zich vertalen naar mensen.
De studie, die deze week in het European Heart Journal is gepubliceerd, is de eerste die aantoont dat het mogelijk is om genetisch gemodificeerde muizen te immuniseren met een molecuul dat maakt dat het lichaam antilichamen tegen PCSK9 gaat maken.
 
Het gepubliceerde onderzoek laat nu zien dat het AT04A-vaccin, wanneer het subcutaan werd geïnjecteerd in muizen op een vet, Westers dieet om hoog cholesterol en ontwikkeling van atherosclerose te geven, totaal cholesterol verlaagde met 53%, atherosclerotische schade aan bloedvaten verminderde met 64% en biologische markers van inflammatie met 21-28% verlaagde, ten opzichte van niet-gevaccineerde muizen. Bovendien bleven de geïnduceerde antilichamen functioneel gedurende de hele studieperiode en concentraties waren aan het eind van de studie nog steeds hoog.
 
De studie werd uitgevoerd met de genetisch gemodificeerd muizenlijn APOE*3-leiden.CETP. Deze muis is door TNO en het LUMC ontwikkeld om processen gerelateerd aan ontwikkeling van hyperlipidemie en atherosclerose te bestuderen en hiervan is aangetoond dat het een voorspellend en translationeel diermodel is om de effectiviteit en veiligheid van humane medicijnen te onderzoeken.
 
Dr. Günther Staffler, chief technology officer bij AFFiRis (het bedrijf dat het AT04A vaccin ontwikkelde) en een van de auteurs zegt: “Als deze bevindingen zich succesvol vertalen naar mensen, zou dit kunnen betekenen dat, als de geïnduceerde antilichamen maandenlang aanhouden na een vaccinatie, we een langdurende therapie kunnen ontwikkelen die, na de eerste vaccinatie, slechts een jaarlijkse booster behoeft. Dit zou resulteren in een effectieve en meer gebruiksvriendelijke behandeling voor patiënten, evenals een hogere therapietrouw.”
 

Bron:

Persbericht TNO 22 juni 2017

Vind dit artikel online op European Heart Journal

Deel deze pagina met collega's en vrienden: