Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Lichte bloeddrukverlaging na renale denervatie bij milde hypertensie

ESC 2017

Nieuws - 28 aug. 2017

Renal denervation lowers blood pressure in hypertensive patients not taking medication (SPYRAL HTN-OFF MED)

Gepresenteerd op het ESC congres 2017 door: Michael Boehm (Homburg/Saar, Duitsland)

Achtergrond

Renale denervatie is een minimaal invasieve cathetergebaseerde procedure die de nierzenuwen uitschakelen, met als doel dat dat bloeddrukdaling tot gevolg heeft. Omdat het sympathische zenuwstelstel actief is bij hypertensie, was deze methode initieel ontwikkeld voor patiënten met resistente hypertensie. De SYMPLICITY HTN-3 trial kon echter geen significante bloeddrukverlaging aantonen met deze techniek. Subanalyses van de SYMPLCITY HTN-3 suggereerden dat er variatie was in therapietrouw, er incomplete denervatie was van de renale arteriën en dat er patiënten geïncludeerd waren met geïsoleerde systolische hypertensie (ISH).

Op basis van deze observaties is in de SPYRAL HTN-OFF MED trial renale denervatie onderzocht bij 80 matig hypertensieve patiënten (gemiddelde office SBP: 162, geen ISH) die naïef waren voor therapie of minimaal 4 weken gestopt waren met bloeddrukverlagende middelen. In tegenstelling tot gebruik van het mono-elektrode, sequentiële ablatiesysteem, vaak onervaren chirurgen en het behandelen van alleen de hoofdarterie, werd nu het simultane vier-elektrode ablatiesysteem gebruikt door zeer ervaren artsen en werden naast de hoofdarterie ook kleinere arteriën behandeld. Dit laatste resulteerde in meer ablaties per patiënt. Patiënten werden zorgvuldig geblindeerd zodat zij niet wisten of zij een echte of een nep-procedure kregen.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

De SPYRAL HTN-OFF MED trial toont effectiviteit aan voor renale denervatie. Er werden klinisch relevante dalingen in bloeddruk gezien bij patiënten met milde hypertensie die geen bloeddrukverlagende middelen kregen. In het persbericht noemde hij “de effectiviteit van renale denervatie in deze studie is mogelijk het gevolg van de nieuwe procedure, waarbij het doel complete denervatie was, en het feit dat patiënten geen bloeddrukverlagende middelen namen, hetgeen mogelijk de resultaten van eerdere studies heeft beïnvloed.”

De procedure resulteerde niet in extra veiligheidsevents, ondanks dat er meer ablatie plaats vond. Hoewel het effect op de bloeddruk bescheiden is, is bij dezen wel een biologisch bewijs geleverd dat de methode kan werken, hetgeen eerder onduidelijk was door methodologische beperkingen van de studies. Een grotere studie zal nu worden opgezet.

- Onze berichtgeving is gebaseerd op de op het ESC congres verstrekte informatie -

Het ESC Journaal 2017 is mede mogelijk gemaakt door een unrestricted educational grant van Amgen en Novartis.

Deze resultaten werden vandaag gepubliceerd in the Lancet.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: