3-Voudige toename gebruik antistolling door interventie met educatie en monitoring bij AF
ESC 2017 - Barcelona
ESC 2017 De IMPACT-AF trial laat zien dat meer patiënten starten met antistolling door educatie en monitoring bij arts en patiënt, en toont minder stroke bij interventie.
Education and feedback improve use of stroke prevention drugs in atrial fibrillation (IMPACT-AF)
Gepresenteerd op het ESC congres 2017 door: Christopher B Granger (Durham, VS)
Achtergrond
Antistolling is zeer effectief in het voorkomen van stroke bij patiënten met atriumfibrilleren (AF). Ongeveer maar de helft van deze patiënten neemt echter de antistollingsmiddelen.
De IMPACT-AF trial bestudeerde of educatie aan artsen en patiënten met AF (interventiegroep) het gebruik van antistollingsmiddelen verhoogde ten opzichte van normale zorg (controlegroep). De trial includeerde 2.281 AF-patiënten uit 48 centra in Argentinië, Brazilië, China, India en Roemenië. De educatie werd aangepast per land en bespraken de voordelen van antistollingstherapie, alsmede de risico’s en de kosten. Dit werd gedaan door middel van educatie en feedback, onder andere met betrekking tot het laten van antistollingstherapie.
Belangrijkste resultaten
- Na 1 jaar was het aantal patiënten dat antistollingsmiddelen gebruikten meer dan 3-voudig verhoogd ten opzichte van baseline in de interventiegroep (HR 3.28, 95% CI 1.67-6.44, P=0.0002). Bij baseline gebruikte 68% van de patiënten uit de interventiegroep antistolling, dit was 79% bij 6 maanden en 80% bij 12 maanden. In de controlegroep was dit respectievelijk 64%, 67% en 67%.
- De helft van de patiënten uit de interventiegroep die op baseline geen orale antistollingsmiddelen nam, nam dit wel na 1 jaar. Dit was 18% in de controlegroep (gecorrigeerde OR interventie tov controlegroep was 4.6, 95% CI 2.20-9.63, P<0.0001).
- Er trad minder vaak stroke op in de interventiegroep ten opzichte van de controlegroep (HR 0.48, 95% CI 0.23-0.99, log rank P=0.043).
Conclusie
Interventie aan de hand van verschillende educatievoorzieningen bij patiënten met AF en hun artsen, en het regelmatig monitoren en vragen van feedback, resulteerde in een significante 9% absolute toename van het gebruik van antistollingsmiddelen. De significante reductie van het aantal gevallen met stroke onderstreept het belang hiervan.
Additionele studies moeten uitwijzen waarom zo’n groot gedeelte van de patiënten met AF stopt, of nooit start met orale antistollingsmiddelen.
- Onze berichtgeving is gebaseerd op de op het ESC congres verstrekte informatie -
Het ESC Journaal 2017 is mede mogelijk gemaakt door een unrestricted educational grant van Amgen en Novartis.
Deel deze pagina met collega's en vrienden: