Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Internationale Hartritme Societies adviseren over beperken cognitieve achteruitgang bij AF

Nieuws - 27 mrt. 2018

De European Heart Rhythm Association (EHRA), Heart Rhythm Society (HRS), Asia Pacific Heart Rhythm Society (APHRS), en de Latin American Heart Rhythm Society (LAHRS) hebben een expert consensus statement gepubliceerd over cognitieve functie in aritmieën. De consensus is gebaseerd op een grondige review van de medisch literatuur over dit onderwerp.

De internationale schrijfgroep beoogde de impact van verschillende typen aritmie te beschrijven op cognitieve functie, om mogelijke risicomarkers voor cognitieve achteruitgang te benadrukken en om gevolgen voor de klinische praktijk ten aanzien van vervolgmethoden, preventie en behandelstrategieën te formuleren. Het doel van het document is om bewustwording te creëren onder artsen die patiënten met aritmie behandelen en om praktische voorstellen aan te reiken die zouden kunnen leiden tot verbetering van patiëntenzorg in dit verband.

Recente studies hebben mogelijke associaties getoond tussen cognitieve achteruitgang en atriumfibrilleren (AF). De wetenschappelijke literatuur over AF en cognitieve functie werd daarom beschouwd. Op basis hiervan worden aanbevelingen gedaan om cognitieve functie te bepalen en cognitieve achteruitgang te voorkomen. Verbanden tussen andere aritmieën en cognitieve stoornissen worden ook besproken. Voor een snel overzicht worden subhoofdstukken gevolgd door korte secties met consensus aanbevelingen. Het document besluit met een samenvatting van consensus statements, huidige kennishiaten en toekomstige richting van onderzoek.

Een ESC persbericht over het document merkt op dat het document stelt dat AF in verband wordt gebracht met een hoger risico op cognitieve stoornissen en dementie, zelfs bij afwezigheid van duidelijke beroerte. Dit kan zijn om dat AF gelinkt is met een meer dan tweevoudig verhoogd risico op stille beroertes. Het opstapelen van stille beroertes en de geassocieerde breinschade in de loop van de tijd kan bijdragen aan cognitieve achteruitgang.

Beroertepreventie met orale antistollingsmiddelen is de belangrijkste prioriteit in management van patiënten met AF. Het consensusdocument stelt dat orale antistolling het risico op dementie kan verlagen. Het aannemen van een gezonde leefstijl kan ook het risico op cognitieve achteruitgang in patiënten met AF verminderen. Dit omvat niet roken het voorkomen of het reguleren van hypertensie, obesitas, diabetes en slaapapneu.

Vind het Expert Consensus Document op EP Europace Persbericht ESC 18 maart 2018

Deel deze pagina met collega's en vrienden: