Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Nieuwe ACC/AHA primaire preventierichtlijn heeft patiëntgerichte insteek

Nieuws - 17 mrt. 2019

2019 ACC/AHA Guideline on the Primary Prevention of Cardiovascular Disease

Gepresenteerd tijdens ACC.19 door Donna K. Arnett en Amit Khera

De 2019 Primary Prevention of Cardiovascular Disease guideline van de American College of Cardiology (ACC) en de American Heart Association (AHA) werden gepresenteerd tijdens ACC’s 68th Annual Scientific Session. Meer dan 80% van de CV ziekte in de VS zijn te voorkomen door veranderingen in leefstijl. De richtlijncommissie beoogde daarom een uitgebreid document te schijven, dat voor artsen fungeert als centrale bron van strategieën die kunnen worden gebruikt en aangepast om patiënten zonder voorgeschiedenis van hartziekte te helpen gezond te blijven.

Dr. Donna Arnett (Lexington, KY, VS) presenteerde de belangrijkste onderwerpen relevant voor preventie:

Dr. Amit Khera (lid van de richtlijncommissie, Dallas, TX, VS) besprak vervolgens enkele risicofactoren die aandacht verdienen in het licht van primaire preventie.

Hij ging kort in op elk van de secties over CV risicoschatting, management van hoge bloeddruk of hypertensie met niet-farmacologische interventies en/of antihypertensieve medicatie, cholesterol en over management van diabetes en het daarmee gepaard gaande verhoogde CV risico met leefstijlinterventie en/of medicatie, wat in sommige patiënten ook middelen uit de nieuwe klassen van SGLT2 remmers of GLP-1 receptoragonisten kan betekenen. Aanbevelingen over aspirinegebruik zijn nu verhelderd op basis van recente data: aspirine moet zelden worden ingezet voor primaire preventie van myocardinfarct en stroke. Dit vraagt extra aandacht in de klinische praktijk, aangezien veel mensen aspirine nemen hoewel de bewijsvoering een preventieve rol in hun situatie niet onderschrijft.

- Onze verslaglegging van ACC.19 is gebaseerd op de informatie die beschikbaar is gesteld tijdens het congres -

De richtlijn werd gelijktijdig gepubliceerd in JACC.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: