Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

PCSK9i-behandeling van dyslipidemische mensen met HIV verlaagt LDL-c en is veilig

Nieuws - 21 apr. 2020

Evolocumab Use in HIV-Infected Patients With Dyslipidemia: Primary Results of the Randomized, Double-blind BEIJERINCK Study

Gepresenteerd op ACC.20 door Franck Boccara, MD (Parijs, Frankrijk)

Introductie en methoden

Mensen met HIV (PLHIV) hebben een verhoogd risico op CVD, met name op ASCVD events. Preventie en behandeling van ASCVD events bij PLHIV is een grote zorg geworden, en met name lipidenverlagende therapieën (LLT) bij dyslipidemische PLHIV is moeilijk gebleken.

Het doel van de fase 3 Beijerinck-studie was het evalueren van de lipideverlagende werkzaamheid en veiligheid van evolocumab bij PLHIV die hypercholesterolemie of gemengde dyslipidemie hadden en maximaal verdraagbare statinetherapie kregen. Geïncludeerde deelnemers (n=467) waren zowel patiënten met ASCVD (LDL-c ≥70 mg/dL of non-HDL-c ≥100 mg/dL bij vasten) als patiënten zonder ASCVD (LDL-c ≥100 mg/dL of non-HDL-c ≥130 mg/dL bij vasten). Ze werden gerandomiseerd naar maandelijkse subcutane injecties met 420 mg evolocumab (n=310) of placebo (n=157) gedurende een behandelperiode van 24 weken.

Primair eindpunt was gedefinieerd als percentage verandering in LDL-c van baseline tot week 24. Secundaire eindpunten waren (1) het bereiken van LDL-c <70 mg/dL of een LDL-c-reductie van ≥50% in week 24, (2) percentage verandering in andere atherogene lipiden- en lipoproteïnewaarden van baseline tot week 24 en (3) TEAE's, inclusief behoud van HIV-regulatie.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

In PLHIV op maximaal verdraagbare statinetherapie leidde behandeling met evolocumab tot een significante verlaging van LDL-c van baseline tot week 24 vergeleken met placebo. Ook leidde behandeling met evolocumab tot een significante verlaging van TG's, non-HDL-c, ApoB, totaal cholesterol, VLDL-c en Lp(a), en een significante toename van HDL-c vergeleken met placebo. Ten slotte was behandeling met evolocumab veilig en werd het goed verdragen door de patiënten.

-Onze verslaglegging van ACC.20 is gebaseerd op de informatie die beschikbaar is gesteld tijdens het congres-

Vind dit artikel online op J Am Coll Cardiol

Deel deze pagina met collega's en vrienden: