Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Impressie | Nieuwe diabetesmiddelen met effecten op de bloedruk

31 januari 2020 - dr. Daniël van Raalte

Dr. Daniël van Raalte sprak over bloeddrukverlagende effecten van GLP-1 receptor agonisten (GLP-1RA) en SGLT2-remmers.

GLP-1RA zetten aan tot insulinesecretie en remmen glucagonsecretie [27]. Verschillende grote trials hebben een voordelig effect aangetoond van sommige GLP-1RA op CV uitkomsten in T2DM patiënten. Een opmerkelijke bevinding is dat GLP-1RA op korte termijn een stijgend effect op de bloeddruk hebben, maar dat op de lange termijn de bloeddruk daalt [28]. Een meta-analyse toonde een gemiddelde bloeddrukverlaging van 2.4 mmHg met GLP-1 RA aan [29]. Er is nog veel onduidelijkheid over onderliggende mechanismen die deze bloeddrukdaling en verbetering in CV uitkomsten kunnen verklaren.

SGLT2-remmers remmen glucose reabsorptie in de nieren wat leidt tot glucosurie [30]. Een neveneffect is dat ook zout reabsorptie wordt geremd, wat een tijdelijke zoutexcretie veroorzaakt. Meerdere grote trials toonden aan dat SGLT2-remmers CV en nieruitkomsten verbeteren [31-34]. SGLT2-remmers verlagen de bloeddruk en laten hematocriet stijgen, beide onafhankelijk van de nierfunctie [35]. Mechanismen die bloeddrukdaling met SGLT2-remmers kunnen verklaren zijn remming van sympathische zenuwstelselactiviteit, tijdelijke toename van zoutexcretie wat leidt tot een lager plasmavolume, en efficiëntere zoutopslag door het lichaam zonder dat dit water aantrekt (non-osmotische zoutopslag).

Resultaten van verdere CV, CKD en hartfalenuitkomsten trials worden verwacht waarbij effecten van SGLT2-remmers worden onderzocht in individuen zonder diabetes. Tevens worden effecten van combinatietherapieën onderzocht (met name bij GLP-1RA) en zijn er nieuwe middelen in ontwikkeling (gecombineerde GLP-1/ glucose-dependent insulinotropic polypeptide (GIP) agonisten). Er wordt verwacht dat in de komende jaren meer duidelijk zal worden over de onderliggende mechanismen van SGLT2-remmers en GLP-1RA.

Referenties

Toon referenties

Bekijk de video

Deel deze pagina met collega's en vrienden: