Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Impressie | Cholesterolverlaging door ANGPTL3 inhibitie

11 juni 2020 - Rens Reeskamp

Winnaar van de Young Lipid Talents Rens Reeskamp sprak over ANGPTL3, een circulerend eiwit dat invloed heeft op lipidenmetabolisme. Het remt lipoproteïnelipase, stimuleert ApoB uitscheiding door de lever en lijkt ook de opname van lipoproteïnen door de lever te remmen. Wanneer ANGPTL3 geremd wordt, kunnen deze processen omgekeerd worden, wat mogelijk gunstig is voor het lipidenprofiel [1]. Een pilotstudie in 9 HoFH patiënten heeft de effecten van evinacumab (eenmalig 15 mg/kg iv), een monoclonaal antilichaam tegen ANGPTL3, onderzocht. In deze pilotstudie werd gemiddeld een reductie van 50% in LDL-c gezien na een eenmalige toediening van evinacumab. ApoB daalde met ongeveer 40% [2]. In navolging van deze pilotstudie werd een fase 3 RCT opgezet met evinacumab in adolescenten en volwassenen met HoFH die al maximaal tolereerbare lipidenverlagende therapie ontvingen (inclusief aferese). In totaal werden er 65 patiënten gerandomiseerd in een 2:1 ratio naar behandeling met evinacumab (15 mg/kg iv) of placebo, 1x per maand, tijdens een dubbelblinde 24 weken behandelperiode, waarna een open-label behandelperiode volgde van 20 weken. De resultaten van deze studie zijn recent gepubliceerd [3]. Bij patiënten in de evinacumab-groep daalde LDL-c met 47.1%, terwijl LDL-c in de placebogroep met 1.9% toenam. Dit is zeer positief nieuws voor deze moeilijk te behandelen patiëntengroep. Het behandelarsenaal voor HoFH patiënten kan hiermee uitgebreid worden en in een deel van deze patiëntengroep kan het LDL-c zelfs zo ver verlaagd worden dat gesproken kan worden van normale LDL-c waarden.

Referenties

Toon referenties

Bekijk de video

Deel deze pagina met collega's en vrienden: