Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Impressie | De toekomst van lipidenverlagende therapie

11 september 2020 - Prof. dr. Jan Albert Kuivenhoven

Prof. Kuivenhoven gaf een overzicht van de huidige lipidenverlagende therapieën en de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van cholesterolverlagende medicijnen [17-19]. Hij begon zijn presentatie door het publiek te vragen of er behoefte is aan aanvullende lipidenverlagende medicijnen. Dit bleek bij 30% van de deelnemers van het symposium te bestaan.

Om het risico op ASCVD te reduceren worden lipidenverlagende therapieën (lipid-lowering therapies; LLT) voorgeschreven. LDL-c verlagende medicijnen zijn statines en bempedoïnezuur die de cholesterolsynthese in de lever remmen, ezetimibe en colesevalam (galzuursequestrant) die de intestinale heropname van cholesterol remmen, en PCSK9 remmers (monoclonale antilichamen of anti-sense oligonucleotiden [ASO]) die de lysosomale degradatie van de LDL receptor voorkomen. De PCSK9-remmers worden in Nederland, bij navraag onder de deelnemers, door 5% van de mensen voorgeschreven.

Om het ASCVD risico verder te verminderen worden strategieën ontwikkeld die de LDL receptor als target omzeilen. Voorbeelden hiervan zijn het specifiek downreguleren van Apo(a), apoC-III en ANGPTL3 met ASO. Ook wordt er, vanwege de succesvolle introductie van monoclonale antilichamen gericht tegen PCSK9, een ANGPTL3 antilichamentherapie getest. En omega-3 (n3) fatty acid (icosapent ethyl) orale supplementen zijn ontwikkeld om triglyceriden en ontstekingen te verminderen. Ook zijn de resultaten van trials met glucagon-like peptide 1 receptor agonisten (GLP-1RA) en sodium glucose co-transporter 2 inhibitors (SGLT2i) voor de behandeling van residueel atherosclerose risico’s veelbelovend.

Concluderend kan gezegd worden dat er de komende jaren veel nieuwe medicijnen bijkomen, maar dat wel gelet moet worden op kostenefficiëntie, omdat de nieuwe behandelmethoden duur zullen zijn, aldus Kuivenhoven. Wel zijn de laatste LLT-ontwikkelingen veelbelovend voor hoog-risico patiëntengroepen die met de huidige medicijnen de LDL-c streefwaarde niet halen.

Referenties

Toon referenties

Bekijk de video

Deel deze pagina met collega's en vrienden: