Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Scientifc Statement over nadelige zwangerschapsuitkomsten en CVD

Adverse Pregnancy Outcomes and Cardiovascular Disease Risk: Unique Opportunities for Cardiovascular Disease Prevention in Women: A Scientific Statement From the American Heart Association

Literatuur - Parikh NI, Gonzalez JM, Anderson CAM et al. - Circulation. 2021 Mar 29; doi: 10.1161/CIR.0000000000000961.

De American Heart Association heeft een Scientifc Statement gepubliceerd over nadelige zwangerschapsuitkomsten (APO's) en het risico op CVD. APO's, zoals hypertensieve zwangerschapsstoornissen, vroeggeboorte, laag geboortegewicht, zwangerschapsdiabetes, zwangerschapsverlies en placenta-abruptie zijn geassocieerd met latere CV risicofactoren en met klinische CVD op latere leeftijd. In de Statement wordt epidemiologisch bewijs dat individuele APO's in verband brengt met het risico op CVD beoordeeld. Er worden ook aanbevelingen voor toekomstig onderzoek en veranderingen in de huidige gezondheidszorgstelsels geven om het CVD risico op de lange termijn voor vrouwen met APO's te verminderen.

Een gezond voedingspatroon en fysieke activiteit zijn belangrijk om de CV gezondheid te optimaliseren. Bovendien kan het geven van borstvoeding het CV risico op de lange termijn verminderen en beschermt het ook tegen borst- en eierstokkanker. De auteurs van de Scientific Statement stellen dat betere patiëntenvoorlichting nodig is om vrouwen met APO's te informeren over hun verhoogde risico op CVD. Een langere periode voor postpartumzorg, in plaats van een eenmalig postpartumbezoek, zou de kans bieden om counseling voor CVD risicopreventie te verbeteren of om te screenen op de ontwikkeling van CV risicofactoren. Nascholingen voor huisartsen zouden de kennis over de impact van APO's op het risico op CVD kunnen vergroten. Een soepelere overdracht van informatie van verloskundigen naar huisartsen is belangrijk om passende verwijzingen en counseling te bieden. Toekomstige studies over de timing en specifieke veranderingen in levensstijl zouden kunnen leiden tot evidence-based leefstijlaanbevelingen voor vrouwen in de vruchtbare jaren. Studies naar risicovoorspellingsmodellen specifiek voor vrouwen zijn ook dringend nodig. Studies gericht op preventieve CVD behandelingen (zoals behandeling met aspirine, statines of metformine) zouden kunnen leiden tot betere aanbevelingen aangaande farmacotherapie voor vrouwen die een APO hebben gehad. Bovendien zijn studies in diverse populaties nodig om te onderzoeken of ras en etniciteit de associatie tussen APO's en CVD wijzigen.

Vind dit artikel online op Circulation.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: