Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

GLP-1RAs verlagen HbA1c, lichaamsgewicht en SBP onafhankelijk van SGLT2i-gebruik

Nieuws - 1 okt. 2021

Efficacy and safety of GLP-1RAs with or without baseline SGLT-2i: post hoc analysis of the SUSTAIN 10 trial

Gepresenteerd op de EASD 2021 door: Matthew Capehorn – Rotherham, VK

Introductie en methoden

Er is beperkte bewijsvoering van veiligheid en werkzaamheid van het gebruik van de combinatie van GLP-1RAs en SGLT2-remmers, maar deze informatie is waardevol voor klinische besluitvorming. Er is wat bewijsvoering echter dat er extra voordeel is van de combinatie GLP-1RAs en SGLT2i in het verlagen van HbA1c en lichaamsgewicht in vergelijking met gebruik van 1 medicijn.

PIONEER 4 en SUSTAIN 6 toonden dat toevoeging van semaglutide aan een SGLT2-remmer in extra voordeel resulteerde.

In de SUSTAIN-6 trial, werd het effect van semaglutide vergeleken met liraglutide na 30 weken in patiënten met diabetes. Patiënten werden gestratificeerd naar gebruik van achtergrond medicatie.

In deze post hoc analyse werd werkzaamheid (verandering in HbA1c, lichaamsgewicht en SBP vanaf baseline) en veiligheid met de GLP-1RAs semaglutide en liraglutide in patiënten met en zonder achtergrond therapie met SGLT2-rmmers onderzocht. Er waren 4 groepen: semaglutide zonder SGLT2i (n=217), semaglutide plus SGLT2i (n=73), liraglutide zonder SGLT2i (n=218), liraglutide plus SGLT2i (n=69). Karakteristieken en achtergrondmedicaties waren vergelijkbaar tussen behandelarmen. De SGLT2i die werden gebruikt waren: empagliflozine, dapagliflozine en canagliflozine.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

De GLP-1RAs semaglutide en liraglutide verlaagden HbA1c, lichaamsgewicht en SBP, onafhankelijk van achtergrond gebruik van een SGLT2i remmer, in patiënten met diabetes.

In de discussie zei dr. Coehorn dat deze bevindingen in lijn zijn met die van andere studies en analyses die de toevoeging van een GLP-1RA aan SGLT2-remmer onderzoeken. Deze bevindingen vergroten de hoeveelheid bewijsvoering over de veiligheid en werkzaamheid van het combineren van GLP-1RAs en SGLT2is, en dit is waardevolle informatie voor besluitvorming.

-Onze verslaglegging van EASD 2021 is gebaseerd op de informatie die beschikbaar is gesteld tijdens het congres-

Deel deze pagina met collega's en vrienden: