Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Effecten van SGLT2-remmer op VO2-piek bij patiënten met HFrEF

Nieuws - 25 mei 2022

Short-term effects of dapagliflozin on peak VO2 in heart failure and reduced ejection fraction (DAPA-VO2): a randomized clinical trial

Gepresenteerd op de ESC Heart Failure 2022 door Julio Nunez Villota (Valencia, Spanje)

Introductie en methoden

Het is aangetoond dat SGLT2-remmers nadelige uitkomsten bij patiënten met HFrEF verminderen. Bovendien werden klinische voordelen vroeg waargenomen, al binnen de eerste maand na aanvang van de behandeling. De huidige studie onderzocht het effect van dapagliflozine op de maximale functionele capaciteit na 1 en 3 maanden bij patiënten met stabiele HFrEF.

DAPA-VO2 was een multicenter, gerandomiseerde, geblindeerde klinische studie. In totaal werden 90 patiënten met HFrEF (NYHA II-III, LVEF ≤ 40%; NT-proBNP ≥ 600 pg/ml; eGFR ≥ 30 ml/min/1,73 m²) gerandomiseerd (1:1) om ofwel dapagliflozine of placebo te krijgen in aanvulling op optimale medische therapie. Patiënten ondergingen cardiopulmonale inspanningstesten (CPET, fietsergometer) bij aanvang en 1 en 3 maanden na randomisatie.

De primaire uitkomstmaat was verandering in VO2-piek. Secundaire uitkomsten waren verandering in gelopen afstand in 6MWT, verandering in de 'Minnesota Living with Heart Failure Questionnaire (MLHFQ)', en verandering in echocardiografische parameters.

Belangrijkste resultaten

Conclusion

Bij patiënten met HFrEF resulteerde behandeling met dapagliflozine tot een hogere VO2-piek na 1 en 3 maanden na aanvang van de behandeling, in vergelijking met placebo.

– Onze verslaglegging van ESC Heart Failure 2022 is gebaseerd op de informatie die beschikbaar is gesteld tijdens het congres –

Deel deze pagina met collega's en vrienden: