Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Nieuwe orale PCSK9-remmer verlaagt LDL-c bij hypercholesterolemie

Nieuws - 8 mrt. 2023

Efficacy and Safety of the Oral PCSK9 Inhibitor, MK-0616, A Macrocyclic Peptide, in the Treatment of Hypercholesterolemia: A Phase 2b Randomized Placebo-Controlled Clinical Trial

Gepresenteerd op de ACC.23/WCC door: Christie Ballantyne - Houston, TX, VS

Introductie en methoden

Van de huidige PCSK9-remmers is aangetoond dat zij LDL-c verlagen en het risico op ASCVD verminderen, maar deze injecteerbare behandelingen zijn mogelijk niet zo toegankelijk en er is de noodzaak van herhaalde injecties wat kan leiden tot slechte acceptatie.

In de fase 2b-studie werd het effect van de orale, macrocyclische PCSK9-remmer MK-0616 op de verandering in LDL-c van aanvang van de studie tot week 8 onderzocht bij 381 patiënten met hypercholesterolemie (39% had klinische ASCVD).

Doses van 6, 12, 18 en 30 mg MK-0616 werden vergeleken met placebo.

Het primaire werkzaamheidseindpunt was LDL-c-reductie van aanvang van de studie tot week 6 en de veiligheidseindpunten waren bijwerkingen (AE's) en stopzetting wegens AE's.

Belangrijkste resultaten

Werkzaamheid

Veiligheid

Conclusie

In deze fase 2b RCT in een diverse populatie van patiënten met hypercholesterolemie, verminderden alle doses MK-0616 significant LDL-c in vergelijking met placebo na 8 weken. Secundaire werkzaamheidseindpunten ondersteunden de bevindingen van het primaire werkzaamheidseindpunt. Verder werd MK-0616 goed verdragen, zonder een trend in AE’s voor de behandelgroepen.

-Onze berichtgeving is gebaseerd op de op het ACC.23 verstrekte informatie –

Bekijk een video over deze fase 2b-studie De resultaten van deze studie werden gelijktijdig gepubliceerd in J Am Coll Cardiol

Deel deze pagina met collega's en vrienden: