Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

NHC | Hypertensie bij kinderen en adolescenten

Flore Horuz-Engels

In 2017 is een nieuwe richtlijn voor screening en management van (hoge) BP in kinderen en adolescenten uitgebracht met normaalwaarden o.b.v. leeftijd, geslacht en lengte. Daardoor is de beoordeling van BP bij elk kind anders. Horuz-Engels zette vraagtekens bij de beschouwing van kinderen >13 jaar als volwassenen. in de nieuwe richtlijnen. De lengte van een kind is erg belangrijk, ze adviseerde om goed naar de groeicurve te kijken. Tabellen in de richtlijnen kunnen helpen om te bepalen of er sprake is van hypertensie. Deze zijn erg uitgebreid, en artsen kennen ze daarom niet uit het hoofd; het gebruik van een app kan praktisch zijn.

Horuz-Engels vervolgde haar presentatie met het bespreken van de techniek van bloeddruk meten bij een kind. Er moeten meerdere metingen gedaan worden op verschillende momenten met drie metingen per keer. Belangrijk is ook dat er een juiste maat manchet wordt gebruikt. En er moet in rust worden gemeten, wat lastig kan zijn bij jonge kinderen. Toepassingen om in rust te meten zijn: films laten zien en het inzetten van Cliniclowns. Vervolgens presenteerde ze drie casus. Uit de eerste casus met extreem hoge BP (300/240 mmHg) door renovasculaire hypertensie bleek dat het belangrijk is om de BP niet te snel te laten dalen. De uitkomsten van renovasculaire stenose na nefrectomie kunnen verschillend zijn. Een tweede casus liet zien dat gebruik van prednison kan leiden tot hypertensie, omdat steroïden zout vasthouden. Dit kan worden behandeld met diuretica. Uit een derde casus met chronische nierinsufficiëntie en hypertensie bleek dat het belangrijk is om hypertensie te behandelen om de nierfunctie zo lang mogelijk te behouden.

De prevalentie van hypertensie bij kinderen is 3.5% en hoger bij jongens, bij kinderen met overgewicht, in aanwezigheid van andere CV risicofactoren, obstructief slaapapneusydnroom, en chronische nierziekte (CKD, 50% ontwikkelt hypertensie) en prematuriteit. De oorzaken van hypertensie bij kinderen zijn renovasculaire problemen (~80%), CV problemen (~20%) en voor een klein deel medicatie.

Diagnostiek bestaat uit een anamnese van perinatale geschiedenis, voeding, lichamelijke activiteit, en bij kinderen ouder dan 11 jaar: gebruik van alcohol, drugs, en roken, en uit familieanamnese, lichamelijk onderzoek, labonderzoek, bepaling van orgaanschade door echo, bezoek aan oogarts en 24-uursmeting van de BP. De behandeling is niet anders dan bij volwassenen en is gericht op preventie van cardiale en cerebrovasculaire schade met een gemiddelde bloeddrukstreefwaarde

Bekijk de video Bekijk de slides van de presentatie

Deel deze pagina met collega's en vrienden: