Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Primair en alle secundaire eindpunt(en) gehaald voor SGLT2i in nieruitkomstentrial

Nieuws - 28 juli 2020

Resultaten van de fase 3 DAPA-CKD trial toonde dat de SGLT2 remmer dapagliflozine significant het primaire eindpunt verlaagde, een samenstelling van verslechtering van nierfunctie (gedefinieerd als ≥50% constante afname in eGFR, eind stadium nierziekte) of sterfte (CV of niersterfte), in CKD patiënten. Ook waren alle secundaire eindpunten, waaronder risico op sterfte door alle oorzaken, verminderd in patiënten gerandomiseerd naar dapagliflozine in vergelijking met placebo.

Veiligheids- en verdraagbaarheids-profiel was vergelijkbaar met dat gezien in eerdere trials. Volledige resultaten van de DAPA-CKD trial zullen worden gepresenteerd op een toekomstige meeting.

In maart 2020 werd aangekondigd dat de DAPA-CKD trial gestopt zou worden na een aanbeveling van een onafhankelijke Data Monitoring Commitee, gebaseerd op de bepaling van overweldigende werkzaamheid.

In maart 2020, werd dapagliflozine goedgekeurd door de FDA voor de behanedeling van HFrEF in patiënten met en zonder T2DM. Dapagliflozine is onder review in Europe door de EMA en in andere regio’s van de wereld voor behandeling van HF patiënten.

DAPA-CKD is een internationale, multicenter, gerandomiseerde, dubbelblinde trial in 4304 patiënten om de werkzaamheid van dapagliflozine te onderzoeken in vergelijking met placebo in CKD patiënten stadium 2-4 en verhoogde urinaire albumine excretie, met en zonder T2DM. Primair samengesteld eindpunt is verslechtering van nierfunctie (gedefinieerd als ≥50% constante afname in eGFR, eind stadium nierziekte) of sterfte (CV of niersterfte). Secundaire eindpunten omvatten tijd tot eerste optreden van de samenstelling van nieruitkomsten (≥50% constante afname in eGFR, ESKD en niersterfte), de samenstelling van CV sterfte of hHF en sterfte door alle oorzaken.

Bron: persbericht AstraZeneca, 28 juli, 2020

Deel deze pagina met collega's en vrienden: