Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Maandthema Diabetes Mellitus

Prof.dr. Cees Tack

10' educatie - 27 feb. 2015 - Radboudumc, Nijmegen - Prof. Cees Tack

Maandthema DIABETES MELLITUS maakt deel uit van een serie waarin CVGK met een 10’ educatie speciale aandacht geeft aan een bepaald thema, gericht op een multidisciplinair publiek. Een specialist uit het veld geeft een bondig overzicht van de stand van zaken in zijn/haar specialisme, zodanig dat ook collegae uit aangrenzende disciplines worden bijgepraat over dit vakgebied.
 

Het CVGK Maandthema van maart 2015 is diabetes. Prof.dr. Cees Tack bespreekt het volgende.

(1) De ernst van diabetes, aan de hand van een studie die een sterk verhoogd sterfterisico liet zien bij toenemende HbA1c-niveaus.

(2) Ontwikkelingen in het denken over het nut van glucoseverlaging. Onder andere de langetermijn EDIC-follow-up data van de DCCT studie lieten zien dat in diabetes type 1 intensieve glucoseregulatie nut heeft. Het was de vraag of hetzelfde waar is voor diabetes type 2. Follow-up data van de ACCORD trial suggereren dat intensieve glucoseregulatie ook bij type 2 vruchten afwerpt. Het kost tijd voordat dit effect zich manifesteert, maar het houdt lang aan. Als verklaring hiervoor wordt glycaemic memory genoemd. 

(3) Ten slotte behandelt prof. Tack twee typen medicatie die mogelijk kunnen bijdragen aan goede glucoseregulatie en ter voorkoming van gewichtstoename in patiënten met nieuwgediagnosticeerde type 2 diabetes die starten met insuline.

Prof.dr. Cees Tack, internist / diabetoloog, Radboudumc, Nijmegen

Start video

Deze inhoud is bedoeld voor medische professionals. Om dit te bekijken is registratie noodzakelijk. Registreer gratis voor onbeperkte toegang tot ons educatief materiaal.
De informatie en gegevens die verstrekt worden in dit programma zijn bijgewerkt en correct ten tijde van de ontwikkeling van het programma, maar zijn mogelijk onderhevig aan wijzigingen.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: