Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Meer tegengas nodig tegen de anti-statinelobby, om onnodig leed voor patiënten te voorkomen

4 jan. 2018

Een Tv-programma dat recent werd uitgezonden op de Frans-Duitse publieke zender ARTE getiteld ‘The big bluff’, ging over de link tussen cholesterol, cardiovasculaire ziekte (CVD) en het gebruik van statines. Volgens het programma is er geen relatie tussen bloedcholesterolwaarden en CVD en ze zien cholesterol als de ‘ideal villain’ in CVD door een serie ‘benaderingen’.

François Schiele and Steen D Kristensen geven commentaar op dit Tv-programma in het European Heart Journal. Ze schrijven dat het programma artsen en patiënten aanspoort om lipidenverlagende behandeling en met name statines te onderbreken, en om lipidenwaardebepalingen te vermijden. Tevens wordt gezegd dat aanbevelingen zoals die uitgegeven door professionele organisaties als de ESC ongeschikt zijn en beïnvloed door conflicterende belangen.

ESC publiceerde een persbericht direct na uitzending van het programma, waarin de inhoud werd bekritiseerd. “Deze uitzending is gevaarlijk onverantwoordelijk,” zei Fausto Pinto in het persbericht, de voorlaatste president van de ESC. “Na antibiotica hebben statines mogelijk meer bijgedragen aan levensverlenging dan welke andere type medicatie dan ook.”

Gezien de hartevents en sterftes waarop patiënten die stoppen met statinetherapie meer kans hebben, is het nodig om de mogelijk schadelijke effecten van statine-ontkenners tegenwicht te bieden. Schiele en Kristensen stellen dat de positie van het Tv-programma “verbazingwekkend en schokkend omdat het compleet in tegenstelling is met de huidige staat van wetenschappelijke kennis ten aanzien van de LDL-statine-CVD triade. Het is inmiddels vastgesteld dat er niet alleen een verband is tussen LDL-c en CVD, maar zelfs dat LDL-c een bewezen causale factor is voor atherosclerose.” Analyse van bijna 25000 patiënten vond dat een daling van 1 mmol/L van LDL-c geassocieerd was met 20% daling van ernstige vasculaire events en het is ook in verband gebracht met een significant mortaliteitsvoordeel. Er blijkt een lineaire relatie te bestaan tussen LDL-c daling en CV eventreductie, zelfs (op veilige wijze) bij zeer lage LDL-c niveaus.

Schiele en Kristensen merken belangrijke mogelijke negatieve consequenties op van de desinformatie die op ARTE is uitgezonden, voor de publieke opinie:

“Het is tijd om dit recht te zetten omdat de repercussies voor de slecht geïnformeerden mogelijk catastrofaal zijn,” aldus Schiele en Kristensen.

Lees het artikel van Schiele F en Kristensen SD op Eur Heart J Lees het ESC persbericht, uitgegeven op 30 November 2017

Deel deze pagina met collega's en vrienden: