Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Verband tussen hoger gezond dieet-score en minder CV ziekte en mortaliteit wereldwijd gezien

ESC 2018 - München

Nieuws - 28 aug. 2018

PURE: Prospective Urban and Rural Epidemiological

Gepresenteerd op het ESC congres 2018 door: Andrew Mente (Hamilton, Canada)

Introductie en methoden

Hoogwaardige, gezonde diëten worden aanbevolen om CV ziekte te voorkomen, maar data over diëten zijn voornamelijk gebaseerd op studies die decennia geleden zijn uitgevoerd in hoge-inkomenslanden. Recente cohortstudies die alle geografische regio’s wereldwijd betrekken, tonen dat matige inname van volvette zuivelproducten, onbewerkt vlees, vis en noten beschermend is, terwijl hoge zetmeelinname slecht blijkt. Deze studie onderzocht het effect van kwaliteit van dieet op CV risico en mortaliteit door een wereldwijd-inzetbare dieet kwaliteitstool te ontwikkelen.

De epidemiologische Prospective Urban and Rural Epidemiological (PURE) cohortstudie includeerde 138.527 deelnemers (35-70 jaar) uit 50 landen zonder CV ziekte bij baseline, die werden verdeeld in groepen gebaseerd op de kwaliteit van hun dieet, en werden gevolgd voor gemiddeld 9,1 jaar. De associatie tussen kwaliteit van dieet, CV ziekte en sterfte werd eerst onderzocht in de PURE data. De associatie werd toen gevalideerd in data van deelnemers met vasculaire ziekte uit de ONTARGET en TRANSCEND studie (n=31.546), en in patiënten met een eerste myocardinfarct (MI) uit de INTERHEART studie (n=27.098), en patiënten met een eerste stroke uit de INTERSTROKE studie (n=20.834).

De PURE gezond-dieetscore werd ontwikkeld gebaseerd op voedsel die in eerdere studies in verband gebracht zijn met lager risico op mortaliteit, waaronder fruit, groenten, noten, peulvruchten, vis, zuivelproducten, en vlees. Elk voedingsmiddel kreeg een score gebaseerd op kwintielen van inname, met 1 voor de laagste kwaliteit en 5 voor de hoogste kwaliteit. Totale dieetscore werd gedefinieerd als de ongewogen som van elk beschermend voedingsmiddel, met een minimale score van 7 en maximale score van 35. CV risico en mortaliteit in diegenen met het gezondste dieet (18 punten of meer) werd vergeleken met CV risico en mortaliteit in diegenen met het ongezondste dieet (11 punten of minder).

Belangrijkste resultaten

Conclusie

De PURE gezond-dieetscore voor hogere inname van fruit, groenten, peulvruchten, vis, zuivelproducten en vlees is wereldwijd geassocieerd met lagere mortaliteit en CV ziekte. Consistente resultaten werden verkregen in vier internationale studies, met 218.000 individuen uit 50 landen. Daarnaast werd consistentie gezien in patiënten met en zonder CV ziekte. Sommige elementen van de PURE gezond-dieetscore (zoals zuivel en vlees) verschillen van huidig advies dat voorkomt uit eerdere studies die uitgevoerd zijn in hoge-inkomenslanden, wat suggereert dat dit advies heroverwogen moet worden.

Discussie

Gedurende de persconferentie werd opgemerkt dat voedsel uit het minst gezonde dieet van deze studie, bekend voedsel was dat wordt aanbevolen door de American Heart Association. Hierdoor ontstond de vraag hoe dit PURE dieet het beste dieet kan zijn, in vergelijking met algemene aanbevelingen. Mente legde uit dat in hoge-inkomenslanden het probleem een overschot aan nutriënten is. Diëten zijn vaak koolhydraatrijk, terwijl andere gezonde nutriënten ontbreken. Aan de andere kant lijden lage-inkomenslanden vaak aan niet-gevarieerde diëten die tot ondervoeding leiden. De oplossing voor deze ongezonde diëten en hoog CV risico? Een meer gebalanceerd dieet. Mente suggereert daarom dat huidige adviezen over diëten heroverwogen worden. Hierdoor ontstond de tweede vraag of elk individu voordeel haalt uit dit PURE dieet. Mente beantwoordde deze vraag met de mededeling dat de statistische power niet groot genoeg was om op individueel niveau te kijken, maar het plan is om in subgroepen te onderzoeken of de kwaliteit van diëten CV risico beïnvloedt in verschillende subgroepen.

- Onze berichtgeving is gebaseerd op de op het ESC congres verstrekte informatie -

Het ESC Journaal 2018 is mede mogelijk gemaakt door een unrestricted educational grant van Amgen en Novartis.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: