Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Hartfalendag | De waarde van inzet palliatief team en adviezen bij hartfalen

28 sept 2018 - Christa Takens

Christa Takens onderzocht de inzet van een palliatief team en adviezen bij HF. Uit haar onderzoek bleek dat HF patiënten na een consult vaak opnieuw worden opgenomen in het ziekenhuis. “We zien vaak dat de ernst overschat wordt en patiënten in het ziekenhuis moeten blijven. Maar het is helemaal niet fijn voor een patiënt om de laatste periode van het leven in een ziekenhuis te verblijven”.

Takens presenteerde adviezen rondom palliatieve zorg. Het wordt aangeraden dat de hoofdbehandelaar in een apart familiegesprek over palliatieve zorg communiceert, waarbij aandacht uitgaat naar angst bij de patiënt en familie. Ook moet het palliatieve team op tijd aangevraagd worden waarbij de meerwaarde wordt bepaald door de hoofdbehandelaar. De hoofdbehandelaar moet aan het ICD/pacemaker-beleid denken, dat deactivering van de ICD/pacemaker omvat.

Wat betreft het palliatieve team valt nog winst te behalen in het beter aansluiten bij de individuele patiënt. Ondanks de toenemende behoefte aan protocollen en richtlijnen, bestaat er geen standaard voor palliatieve zorg voor HF patiënten. De problematiek na ontslag wordt bij HF patiënten grotendeels bepaald door co-morbiditeiten. Na het overlijden van de patiënt kunnen steekproefsgewijs nagesprekken met familie en/of patiënt worden overwogen.

In de discussieronde werd nog toegevoegd dat het goed is om bekenden te betrekken bij het palliatieve team, zoals de cardioloog of HF verpleegkundige waarmee de patiënt vaak in contact is geweest. Vooral verpleegkundigen kunnen vaak goed luisteren.

Faculty

Christa Takens – klinisch geriater i.o./klinisch farmacoloog i.o., Rijnstate, Arnhem

Bekijk de slides.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: