In een subanalyse van de ODYSSEY OUTCOMES-trial bereikte 95% van de patiënten met recent acuut coronair syndroom (ACS) de LDL-c-streefwaarde van <1,4 mmol/l wanneer alirocumab werd toegevoegd aan optimale statinetherapie, in plaats van slechts 17% met placebo.
Verhoogde sLOX-1-plasmawaarden – waargenomen tijdens acuut coronair syndroom (ACS) – voorspellen fatale events, los van vastgestelde HVZ-risicofactoren en de geüpdatete GRACE-score, in de multicenter SPUM-ACS studie.
In een meta-analyse van 32 studies met 30.066 patiënten hadden de ESC 0/1-uur en 0/2-uur algoritmes hogere sensitiviteit en negatief voorspellende waarden (NPVs) voor de triage van patiënten met verdenking van acuut MI dan het ESC 0/3-uur algoritme.
Er werd geen significante interactie gevonden in het behandeleffect van apixaban vs. VKA of aspirine vs. placebo in HAS-BLED of CHA2DS-VASc categorieën in patiënten met AF in de eerste 6 maanden na een ACS en/of PCI, in een post hoc analyse van de AUGUSTUS trial.
Hoewel alirocumab LDL-c verlaagde in patiënten met of zonder een HF-geschiedenis, verlaagde alirocumab MACE alleen in patiënten zonder HF en niet in patiënten met een HF-geschiedenis, in een analyse van ODYSSEY OUTCOMES.
Een netwerk meta-analyse van 15 RCTs toont dat een geleide selectie van P2Y12-remmende therapie de enige strategie is die geassocieerd is met een verlaging van ischemische events zonder dat dit ten koste gaat van meer bloedingen in ACS-patiënten.
Prof. Freek Verheugt geeft een toelichting bij de RAPID CABG-studie die onlangs werd gepresenteerd op de Scientific Sessions van de AHA.
AHA 2021 De RAPID CABG-studie randomiseerde ACS-patiënten die een niet-spoedeisende CABG nodig hadden naar vroege versus uitgestelde CABG na stopzetting van ticagrelor. Derek So presenteert de resultaten van deze studie.
AHA 2021 Deze kleine, gerandomiseerde studie bij patiënten met ACS die niet-spoedeisende CABG nodig hebben liet geen verhoogd perioperatief bloedingsrisico zien bij het stoppen van ticagrelor 2-3 dagen vergeleken met 5-7 dagen voorafgaand aan de operatie.
Trials met colchicine includeerden verschillende CVD patiënten; post-MI of met stabiel coronairlijden. Tjerk Opstal en collega's onderzochten of de werkzaamheid van colchicine afhankelijk is van de tijd tot het vorige ACS-event.
De werkzaamheid van colchicine in vergelijking met placebo in patiënten met stabiel coronairlijden in de LoDoCo2 trial was consistent, en onafhankelijk van geschiedenis en timing van eerder ACS.
Deze studie vond een niet-lineaire relatie tussen LDL-c niveaus en majeure bloedingen, met een hoger risico bij lagere LDL-c niveaus bij ACS-patiënten na PCI.